Силовото вдигане на блокадите в цялата страна в ранните часове на деня е разпоредено от коалиционния съвет, а не от полицията, обяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов по Нова телевизия. В 4 часа тази сутрин жандармерия и полиция щурмуваха палатковите лагери, разположени на ключови места в столицата, стигна се до сблъсъци, някои от активистите бяха задържани, а рано сутринта пуснати.

Вдигнати са и блокадите в останалите градове в страната - Варна, Пловдив, Стара Загора и др.

Валери Симеонов не каза кой е дал идеята от управляващите.

    "Не мога да отговоря кой предложи премахването на палатките. На коалиционния съвет един час обсъждахме въпроса. Стигнахме до извода, че полицията трябва да се намеси. Ако оставим така нещата, то можеше да се стигне до малка гражданска война", каза Симеонов.

И продължи:

    "Става въпрос за нарушение на обществения ред и за хулиганство. Това е сигнал за ескалацията на агресивността на тази ограничена група хора, която се ръководи от неясни субекти или разнородни такива. Поведението ѝ не може да бъде предвидено и не може да продължава".

По думите му „протестите много сериозно нарушават закона вече 30 дни и ограничават правата за свободно придвижване на гражданите в редица градове на България“.

    „Няма как изпълнителната власт и коалиционното управление да гледат безразлично това нарушение”, каза Симеонов.

Зам.-председателят на парламента определи себе си като „вестоносецът на лошите новини“.

Оповестих решенията на коалиционния съвет след дълги разговори, продължили 4 часа. Агресията винаги се насочва към вестоносеца, каза Симеонов. И добави, че по никакъв начин не е била обсъждана оставката на кабинета.

    „Евентуалната оставка на правителството в края на септември не е обсъждана. Това е лично мнение на Томислав Дончев, което той е изразил по Нова тв. Когато го попитахме защо го е казал, той отговори, че е бил притиснат по време на телевизионното предаване“, сподели още Симеонов.

А след това уточни: „Решението ни да останем на власт беше взето единодушно, включително и от Томислав Дончев“.

Клуб Z