Тази сутрин е задържан физическият извършител на нападенията над журналисти, който по-късно бе заснет, че нанася удари и на антиправителствени демонстранти, присъствали на форума на ГЕРБ в сряда, съобщава БНТ.

Започнали са разпити в СДВР.

Работата по случая се осъществява под ръководството на Софийска районна прокуратура.

Самоличността му не се съобщава.

Както е известно, свиканата извънредна конференция на актива на ГЕРБ в сряда, бе окървавена от група яки мъже, скрити зад маски, които атакуваха снимащите ги, както и успели да се промъкнат на мероприятието в "София тех парк" протестиращи, които искат оставката на кабинета и на главния прокурор Иван Гешев.

Физически бе атакувана журналистката от "Свободна Европа" Полина Паунова. Бе нападнат без никаква видима причина и журналистът на свободна практика Кирил Радев. Вербална агресия бе проявена от същите мъже и към репортер на Клуб Z, снимащ сцените на побоища. Телефонът на Паунова бе няколко пъти избит от ръцете й, но колежката й Генка Шикерова успя да заснеме нападателите, като сред всички кадри журналистките успяха да извадят и такъв, на когото нападателят е със свалена маска (снимката на заглавната страница).

Главно действащо лице бе млад мъж с черна тениска и шапка, с маска на лицето и с татуиран череп на ръката. Същият този мъж бе заснет след нападението над журналистката да бие антиправителствени демонстранти в близост до сцената докато партийният лидер и премиер Бойко Борисов изнасяше реч пред гостите на конференцията.

Паунова подаде жалба в полицията още в същия ден и бе разпитана. Междувременно от ГЕРБ обявиха, че същото лице е нападнало и пресаташето на земеделското министерство Ася Таскова, която също имала записи на телефона си. От партията многократно се разграничиха от групата яки мъже, която по време на цялата конференция необезпокоявано от официалната охрана и от полицията раздаваше физическо правосъдие. Пиарът на ГЕРБ Никола Николов заяви, че днес и от партията щели да подадат жалби - една колективна и една от името на Таскова. Въпреки призивите да бъдат публикувани и кадрите с насилие срещу пресаташето на министерството, Николов посочи, че видеата били много, още се преглеждали и ако бъдат оповестени от ГЕРБ, то ще стане след подаването на жалбите.

Самият Николов бе заснет как предава на яките момчета демонстрантът, който скандираше около сцената докато Борисов говори. В своя защита той заяви, че само го е отвел извън периметъра на сцената, мислейки си че го предава на охраната от "Боду СОД", т.е. на официалната охрана на събитието. Официалната охрана на събитието обаче се състоеше от служители с жълти жилетки, каквито яките момчета, поели демонстранта нямаха.

В същото време нито те, нито полицаи се намесиха по време на побоищата.

Клуб Z