Президентът на САЩ Доналд Тръмп издаде изпълнителни заповеди, забраняващи всякакви трансакции на американски лица с китайските компании "Байт Данс" и "Тенсент", собственици съответно на приложенията "ТикТок" и "Уи чат", предадоха световните агенции.

Забраните влизат в сила след 45 дни. В едната заповед Тръмп заяви, че приложението "ТикТок" може да бъде използвано за дезинформационни кампании, които да облагодетелстват Китайската комунистическа партия, а САЩ "трябва да предприемат агресивни действия срещу собствениците на "ТикТок", за да защитят своята национална сигурност".

В другата той посочи, че "Уи чат" "автоматично взема огромно количество информация от своите потребители. Това събиране на данни заплашва да даде на Китайската комунистическа партия достъп до лична и частна информация на американци".

Забраната е обявена в момент, когато технологичният гигант "Майкрософт" и собственикът на "ТикТок" преговарят за придобиване на американкия бизнес на платформата от технологичния гигант. Крайният срок, който си постави самата компания "Майкрософт", бе 15 септември.

За Би Би Си анализатори отбелязват, че вероятно мярката може да се бъде оспорена в съда.

Разликите между двете приложения

И двете приложения се смятат от Доналд Тръмп за "заплахи". Според указа му начинът, по който "ТикТок" събира данни, би позволил на Китай да проследява правителствени служители в САЩ и да събира лична информация с цел шантаж или корпоративен шпионаж.

Действията на Тръмп се разглеждат като стъпка към пълна забрана на приложенията в САЩ. Би Би Си отбелязва, че макар на теория двете забрани на бизнес със собствениците на китайски приложения да са свързани с американско-китайското технологично противопоставяне, между тях има разлика.

Свързаните с "ТикТок" действия не са изненада - от известно време приложението е в центъра на напрежението Вашингтон-Пекин. Проблемът с "Уичат" е различен - приложението с милиард потребители е като "Уотсап", "Фейсбук", "Инстаграм", "Пей пал", "Юбер" и дори "Тиндър" в едно. Почти невъзможно е за хората с връзка с Китай да избегнат приложението, а в Пекин вероятно мнозина ще разгледат такава стъпка като атака срещу китайската култура.

Дневник