Германската обществена телевизия ZDF е излъчила на 5 август видео в рамките на емисията си новини за деца Logo!, което е посветено на протестите срещу управлението в България. Децата в Германия научават подготвената за тях информация от Logo! от четвъртък до събота в 19:50 часа и в петък от 19:25 часа по друг специализиран телевизионен канал - KiKa.

"В България от четири седмици всеки ден по улиците излизат хора, за да протестират срещу управлението на страната си. Те са недоволни от политиката и искат нещо да се промени. Но какво точно? Ние ви обясняваме", гласи анонсът към анимираното видео. Сред останалите теми в емисията са: експлозията в Бейрут (Либия), репортаж с автор на детски книги, информация за сърфиране по вълни, "големи колкото многоетажни сгради".

"Дневник" публикува превод на видеото, посветено на протестите в България:

"България е най-бедната страна в Европейския съюз. Много хора там изкарват много малко пари. Затова много хора са напуснали България. Протестиращите обвиняват за това управляващите. Сред обвиненията към политиците е корупцията. "Корупция" означава, че политиците не използват властта си в името на народа, а в името на собствените си предимства.

Например, че слагат в собствения си джоб пари от държавата, вместо с тях да направят нещо за страната. Корупцията е забранена, но в България това продължава да се случва. Затова например в училищата и болниците не достигат пари. Протестиращите казват, че корумпираните политици са причина за това страната да не се развива толкова добре. Те настояват политиците да подадат оставка и да управляват други.

Друго от исканията е съдилищата в България да се противопоставят на корупцията и да наказват политиците. Но това се случва много рядко. Протестиращите вярват, че съдилищата работят заедно с корумпираните политици, вместо да ги проверяват. Затова протестиращите настояват нещо да се промени и в съдилищата."

"Как ще продължат нещата в България, все още не е ясно. Управляващите казват, че в никакъв случай няма да подадат оставка", завършва темата водещата на детските новини и емисията продължава с интервю с автора на детски книги Маргит Ауер. Тя е написала поредицата "Училището на вълшебните животни".

Дневник