Германия ще обяви за рискови регионите на Варна, Благоевград и Добрич, като от утре ще препоръча да не се пътува до тях.

Всички пристигащи от тях ще подлежат на задължително тестване. До получаване на резултата от теста за тези граждани е в сила задължителна 14-дневна карантина. Тя ще отпадне при отрицателна проба.

Това съобщи външно министерство, като посолството в Берлин вече е уведомено и причината за мерките е превенция срещу коронавируса.

Тестът, който ще се изисква, трябва да бъде направен до 72 часа след влизане на територията на Германия. Но това означава, че пристигналият трябва да чака изолиран какъв е резултатът.

Допуска се тестване и в страната на тръгване, ако то е извършено от сертифицирана лаборатория и е до 48 часа преди пристигането в Германия.

Препоръчително е при отрицателен тест да се направи нов няколко дни по-късно, уточняват от българското МВнР. Този втори тест не е задължителен, но германските здравни власти имат право да го изискат, ако смятат за необходимо. Както първият, така и евентуално вторият тест, ще са безплатни.

Дневник