Един играч - символ на цял клуб. Това представлява Лионел Меси за "Барселона", като партньорството между двете страни е синоним за успехи вече повече от десетилетие. При различни треньори аржентинецът винаги е бил основен играч и фигура, която гарантира трофеи. Неслучайно четири от петте купи в Шампионската лига на "Барселона" бяха спечелени от 2006 г. насам.

Клубът обаче не е печелил най-ценния европейски турнир вече пет години, а в последните сезони допусна изненадващи отпадания. В събота вечерта каталунците се изправят срещу "Наполи" в мач, който е важен не само за отбора, но и за бъдещето на Лионел Меси.

Отношенията между аржентинеца и клубното ръководство са обтегнати, а спекулациите за бъдещето му са големи, след като договорът му изтича след по-малко от година и още не е подновен.

Обстановката преди мача с "Наполи" е специфична, не само заради равенството 1:1 от първата среща, изиграна през февруари. Това е важна среща, тъй като Шампионската лига представлява последен шанс на "Барселона" за трофей. Последният сезон без значима купа беше 2013-14.

Низ от провали в Европа

Напрежението сред феновете се допълва от неубедитленото представяне в Шампионската лига в последните години. След 2015 г., когато каталунците спечелиха отличието срещу "Ювентус", последваха три елиминации на четвъртфинал и миналогодишното на крачка пред финала.

През 2016 г. "Барселона" допусна да бъде елиминиран от "Атлетико" (Мадрид), въпреки че беше спечелил първата среща с 2:1. Година по-късно преклони глава пред "Ювентус" с общ резултат 0:3, а през 2018 г. се провали срещу "Рома" след 4:1 вкъщи и шокиращо поражение 0:3 в Рим.

Голямото разочарование дойде през 2019 г., когато след 3:0 в първия мач с "Ливърпул" тимът пропусна сигурно класиране на финал, губейки с 0:4 на "Анфийлд".

Нов провал може да струва скъпи на отбора и според специалистите може да подтикне Меси да търси ново предизвикателство в кариерата си.

Година на разочарования

Аржентинецът продължава да бъде водещ голмайстор и да прави силни сезони, но в последните 12 месеца той преживява основно разочарования. Първото беше през октомври 2019 г., когато се заговори, че Меси може да напусне заради поредните данъчни проблеми с Испания.

За капак три месеца по-късно "Барселона" уволни треньора Ернесто Валверде, когато беше на първо място в таблицата.

Всичко това се случи след разкритията, че клубният президент Хосеп Мария Бартомеу е наел фирма, която да се грижи за неговия имидж и да очерня този на играчите. Малко по-късно, през февруари, Меси влезе в спор и със спортния директор Ерик Абидал.

До края на сезона каталунците загубиха от "Реал" в "класико", отстъпиха в битката за титлата, а Меси изрази разочарованието си публично. Аржентинецът нарече себе си и своите съотборници "слаби и непостоянни" и изрази притеснения от евентуално ранно отпадане в Шампионската лига.

"Всичко зависи от съботния мач. Ако "Барселона" продъллжи мисля, че няма да има никакви проблеми. Ако обаче "Наполи" отстрани тима може да се случат много неща. Първото от тях е сигурна раздяла с треньора Кике Сетиен", казва източник близък до Меси, цитиран от CBS Sports.

Дневник