Турция предложи помощ на Ливан и заяви готовност да възстанови взривеното пристанище в Бейрут, предаде ТАСС.

Портът бе напълно унищожен при взрив на 2750 тона амониев нитрат на 4 август. При инцидента загинала най-малко 154 души, а 60 се водят за безследно изчезнали.
Турция предложи на Ливан освен възстановяване на пристанището, Бейрут да използва турското пристанище в Мерсин, докато пристанището в Бейрут не бъде възстановено.

Вицепрезидентът на Турция Фуат Октай заяви в събота, че Анкара е готова да помогне за възстановяването на Бейрут. "Сега турските екипи за търсене и спасяване продължават да работят в Бейрут. Досега страната ни е изпратила 400 тона храна.

Турция е готова да възстанови сериозно повреденото пристанище в Бейрут и прилежащите сгради. На среща с президента на Ливан Мишел Аун бе обявено, че нашето пристанище в Mерсин може да бъде използвано от Ливан, докато пристанището в Бейрут не бъде възстановено ", каза Октай на пресконференция в ливанската столица.

Октай изрази готовност ранени и пострадали при експлозията да бъдат лекувани в Турция, като страната може да изпрати специализирани линейки за превоз.

Дарик