Хиляди гневни ливанци заляха улиците на столицата Бейрут, силно пострадала от експлозията във вторник, убила поне 158 и ранила над 6 хиляди души. Част от тях щурмуваха няколко министерство и потрошиха офисите на Сдружението на ливанските банки. Според полицията в сблъсъците е убит един полицай, паднал в асансьорна шахта, бягайки от подгонили го демонстранти.

Според протестиращите ливанските политици са толкова корумпирани и некадърни, че трябва веднага да подадат оставки и да бъдат съдени за престъпна небрежност

От Червения кръст съобщават, че в протестите досега има поне 117 ранени и други 55 са били откарани в болница. На полицаи, пострадали от хвърлени по тях камъни и предмети, е оказана помощ на място от медицински екипи.

Десетки нахлуха във външното министерство, където подпалиха портрет на президента Мишел Аун. Един от демонстраните скандираше на мегафон, че призовават ливанците да окупират всички министерства, съобщава "Ройтерс". Телевизионни репортажи показват, че множеството влиза в министерствата на енергетиката и икономиката.

На "Площада на мъчениците" са се събрали около 10 хиляди душе, полицията отблъсква със сълзотворен газ и гумени куршуми онези от тях, които се опитват да поемат към парламента. Чуват се скандирания "Народът иска режимът да падне" - популярен лозунг от протестите по време на т.нар. Арабска пролет през 2011 г.

Американското посолство в Бейрут заяви, че подкрепя правата на протестиращите на мирни демонстрации и призова всички да се въздържат от насилие. Ливанският народ "заслужава лидери, които се вслушват в него и променят курса в отговорна народните искания за прозрачност и отговорност", написа посолството в профила си в "Туитър".

Премиерът Хасан Диаб заяви, че единственият път за излизане от кризата са предсрочни парламентарни избори.

Дневник