Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов разкритикува протестите в страната, които продължават вече над месец, като заяви, че "заради желанието на определени хора да се докопат до властта е възможно да се стигне до ескалация на напрежението и до инциденти". Той е на посещение във Варна по случай тържество за военноморските сили, съобщава БНР.

"Хората, които първата вечер отидоха - с качулките и с маските, бяха приготвили бухалки и запалителни течности, с идеята да ги хвърлят по полицията или да нападат полицията, с ясното съзнание, че при такива действия ще има отговор. Полицията постъпи мъдро и не ги атакува. Подобни неща не могат да се търпят вече. Не може в името на това няколко соросоидни НПО-та и партийки, които са извън парламента, да се докопат до властта ти да разсипеш държавата. И в името на какво? Да ми доведеш гей браковете и да ми създаваш джендър република. Съжалявам, не съм съгласен", заяви Каракачанов и добави, че се страхува протестите да не бъдат опорочени и окървавени.

След като в ранните часове на петък полицията раздига блокадите в София, още същата вечер протестиращите барикадираха Орлов мост. В събота шефът на столичната полиция Георги Хаджиев предупреди, че през нощта полицията отново ще направи акция по премахването на барикадите, но това така и не се случи. От СДВР обясниха, че са можели още в петък отново да вдигнат блокадите, но присъствието на много жени на протеста ги е отказало.

Министърът на отбраната обяви още, че в момента България води преговори с две държави за купуването на две подводници втора употреба. Той потвърди, че едната държава е Норвегия, но имало и още една европейска страна, която била готова да достави подводниците. От думите му стана ясно, че това е Италия.

Дневник