Милицията и армията са изпратени на ключови точки в беларуската столица Минск, има затворени метростанции и проблем с интернет, не работят водещи онлайн медии, а избиратели пред секции в Минск и други градове са задържани.

Такава картина идва от независими руски и рускоезични медии като "Новая газета" и "Медуза", след като екзит пол даде на президента Александър Лукашенко почти 80% на президентските избори.

Според МБХ медиа и Nexta части на отрядите с борба с безредици ОМОН стрелят с гумени куршуми и използва водни оръдия, за да разгонят демонстранти. РИА "Новости" твърди, че протестиращите издигат барикади от контейнери за смет.

"Интерфакс" съобщава, че към центъра на столицата с вой са се отправили няколко линейки, докато полицията казва, че не знае да има ранени демонстранти. Според "Ройтерс" жандармерията използва шокови гранати срещу недоволните.

Различни източници посочват между хиляда и 5000 протестиращи в Минск и стотици по улиците на Могильов, Витебск и Брест, където изтлежда се е стигнало до употреба на сълзотворен газ.


Лукашенко бе избран за пръв път през 1994 г. и за пръв път имаше сериозна конкуренция - дори след като властите отказаха да регистрират най-опасните му противници, срещу него се оказа съпругата на един от тях, Светлана Тихановска.

Тихановска има едва 6% според този екзит пол.


Обратно, непотвърдени данни на беларуската секция на "Радио Свобода" от избирателните секции в чужбина дават на Тихановска почти същия резултат като този на Лукашенко, а на настоящия държавен глава едва 10 на сто.

На места вотът продължи необичайно дълго, като някои секции останаха отворени и след 20 ч. заради опашки.

Тази вечер се очакваше да има протест в Минск (макар щабът на Тихановска да не призовава за това), а според публикации в социалните мрежи множество избиратели продължиха да се редят за гласуване и след затваряне на секциите.

Според "Новая газета" обаче милицията е започнала да задържа част от тях в Минск, в Голем, Бретст, Витебск и другаде.

Струпване на военна техника и затваряне на медии

Има и демонстрация пред посолството на Минск в Москва, където гражданите скандират "Да живее Беларус" и "Три процента" (последното е препратка към един от прякорите на почти 66-годишния Лукашенко в социалните мрежи - "Саша 3%" - защото неодобряващи го граждани подозират, че именно такъв е истинският му рейтинг).


Около 21:30 ч. (беларуско и българско време) "Медуза" цитира телевизионния канал "Белсат", според който в Минск вече има 1000 души и сблъсъци с милицията.

Базираното в Рига издание отбеляза почти по същото време, че към момента няма нито един потребител от Беларус, което е необичайно, тъй като читателите от тази страна са трети по численост след руските и украинските.


Други издания съобщават в "Туитър", че в Минск и другаде има проблем с достъпа до интернет. Спряна е работата на водещото издание Tut.by (до което към 21:45 ч. нямаше достъп и от България).

Към същия момент няма връзка и с държавната телеграфна агенция "БелТА".

Канали на изданието в социалните мрежи обаче работят и пишат за сблъсъци със силите на реда в градове като Брест и другаде. В Гомел и Баранович също има задържани, съобщават други източници като канала на медията NEXTA Live.

Дневник