Регионалната инспекция по околната среда и водите в Шумен започва съвместни проверки на всички 9 склада и 9 площадки с ББ-кубове за съхранение на препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност. Ще се търсят и места, на които има неправилно съхранение на пестициди, съобщиха от РИОСВ.

В проверките ще участват представители от Областната дирекция по безопасност на храните в Шумен и басейновите дирекции в региона - БД „Черноморски район” и БД “Дунавски район”.

„В Шуменска област има 9 склада с негодни и излезли от употреба препарати за растителна защита и 9 площадки за ББ-кубове“, казаха от екоинспекцията. Според тях  всички те се намират в охраняеми зони, като им се извършват минимум един път годишно регулярни проверки, както планови, така и извънредни.

Проверките започват след издадена заповед на минисъра на екоминистерството в края на юли във връзка с разпореждане от Върховната административна прокуратура за инвентаризация на загробени и в критично състояние хранилища за пестициди на територията на цялата страна.

Те ще приключат до края на август. След това ще се изпрати доклад до екоминистерството.

ШУМ.БГ