Хонконгският медиен магнат Джими Лай бе арестуван за предполагаем сговор с чужди сили. Това съобщи неговият сътрудник в медийната група "Некст диджитал" Марк Саймън, цитиран от "Ройтерс" и БТА.

Полицейски източник потвърди пред "Франс прес", че Лай е задържан за сговор с чуждестранни сили, което е престъпление по силата на новия закон за националната сигурност, приет от Китай. Той е задържан и за измама.

Лай е един от най-видните демократични активисти в управлявания от Китай град и яростен критик на Пекин, който наложи строг закон на Хонконг на 30 юни.

Новият закон за сигурността наказва всичко, което Китай смята за подривна дейност, отцепничество, тероризъм и сговор с чужди сили, включително с доживотен затвор.

Лай, на 71 г., е най-известната личност в специалния регион, арестувана досега заради закона за националната сигурност. Той открито подкрепя протестите. През февруари му бяха повдигнати обвинения за незаконни събирания и сплашване, но бе пуснат под гаранция.

В. "Глобъл таймс" го описа като "поддръжник на метежи", а публикациите му - като "подклаждащи омраза, разпространяващи слухове и петнящи властите в Хонконг и (континентален Китай) от години", пише Би Би Си. На 30 юни, когато законът за националната сигурност стана факт, заяви пред британската обществена медия, че това може да означава "смъртта" на Хонконг.

Безпокойство

Предстои да се види дали арестът на Лай, който има и британско гражданство, ще предизвика остра реакция от Лондон, чиято територия бе Хонконг допреди 23 години.

Същевременно китайският регион, решил да отложи изборите за законодателния си орган, притеснява продемократичните активисти и западни държави. Отлагането, формално свързано с коронавируса, се разтълкува от мнозина като ограничаване на демократични свободи, а САЩ санкционираха управляващата Хонконг Кари Лам.

Външните министри на САЩ, Великобритания, Австралия, Нова Зеландия и Канада - петте страни от алианса за електронно разузнаване "Пет очи", приканиха днес в общо комюнике правителството на Хонконг да произведе избори "възможно най-скоро", предаде "Франс прес". Те изразяват "сериозна загриженост" по повод отлагането с една година на изборите за местен парламент на полуавтономната територия, които трябваше да се състоят на 6 септември. Хонконгското правителство ги отложи в края на юли, като се позова на коронавирусната пандемия.

Това "прекомерно" отлагане и "несправедливото дисквалицифиране на кандидати (...) може да нарушат демократичния процес, на който се гради стабилността и процъфтяването на Хонконг", се казва в комюникето. Висшите дипломати от петте държави настояват правителството на Хонконг да възстанови правата на дисквалифицираните кандидати, "за да може изборите да протекат в атмосфера, благоприятна за упражняване на демократичните права и свободи, гарантирани с основния закон".

Дневник