Деветима депутати и двама министри са сред подалите оставка в Ливан от края на седмицата насам дни след като взрив отне живота на близо 160 души и рани 6000, предаде катарската телевизия "Ал Джазира".

Министърът на информацията Манал Адбел Самад и този на околната среда Дамианос Катар обявиха вчера, че напускат постовете си, докато продължава уличният натиск над кабинета заради инцидента, засега свързван с години небрежност на властите.

Инцидентът отприщи недоволство от бушуващата отдавна икономическа криза и възроди политическата с искане цялата политическа класа да напусне властта. Стотици, сред тях и полицаи, бяха ранени, но изминалата нощ бе по-спокойна от събота, когато демонстранти щурмуваха редица министерства и дори за няколко часа завзеха това на външните работи.

Подобни събития, макар с по-малко ранени и щети, имаше и снощи. "Ройтерс" съобщава, че снощи е избухнал пожар на входа на парламента, когато демонстрантите опитали да преминат през полицейски щит. Протестиращи са успели да нахлуят в министерствата на транспорта и жилищното строителство.

Започналият разпад на кабинета може да бъде последван от решение за предсрочни избори, каквото ще обсъдят днес министрите по предложение на премиера Хасан Диаб. В събота Диаб призова за тази стъпка като единствен изход от разразилата се ситуация и обясни, че разбира гнева на протестиращите. Междувременно президентът Мишел Аун продължава да отхвърля призивите за международно разследване. В петък той допусна външна намеса, причинена например от ракета или бомба.

Дарения и пари с условия

Това стана часове след като френското президентство съобщи, че на международната дарителка конференция в подкрепа на Ливан са обещани 253 млн. евро за "незабавна" хуманитарна помощ. Целта е тези средства да отидат "директно" при пострадалите и да не са обвързани с политически или институционални реформи.

Това обаче ще е възможно само със средствата, предвидени за преките последици от взрива. Редица правителства, а и ливански жители, се опасяват, че средства, предвидени за помощ на страната, накрая не достигат до засегнатите заради огромната мрежа от корупция и интереси, изплетена в Ливан за няколко десетилетия.

Международният валутен фонд (МВФ) съобщи, че ще увеличи усилията си да помогне на Ливан след взрива; това обаче означава, че страната трябва да покаже воля за реформи. Бейрут започна преговори с МВФ през май, но именно заради липсата на реформи този диалог бе в застой. "Трябва ни единство в целта в Ливан - трябва всички институции да се обединят, за да извършат необходимите реформи", каза управляващият директор на институцията Кристалина Георгиева.

Не е известно колко биха били средствата, нужни само за възстановяване от експлозията. Смята се обаче, че те могат да достигнат 15 млрд. долара.

Голяма част от даренията, договорени на конференцията, ще дойдат от ЕС (общо 63 млн. евро), САЩ (15 млн. долара), Катар (50 млн.), Кувейт (40 млн.) и Великобритания (20 млн. паунда). Отделно от даренията на ЕС Дания ще предостави 20 млн., Германия - 10 млн.

"Да не се политизира"

Влиятелни фигури в политиката на страната започнаха да коментират ситуацията, докато Бейрут се опитва да се възстанови от експлозията. Сред тях бе маронитският патриарх Бехара Бутрос ал Рай, който заяви, че кабинетът трябва да подаде оставка, тъй като не може да промени "начина, по който управлява".

"Оставката на депутат или министър няма да е достатъчна... цялото правителство трябва да подаде оставка, тъй като не е способно да помогне на страната да се възстанови", каза патриархът.

Този призив и политическият отзвук от трагедията обаче не се приема еднозначно в региона. Иран, който подкрепя ливанската шиитска организация "Хизбула", заяви, че страните трябва да се въздържат от "политизация" на взрива и че не бива да се използва като "извинение за политически цели", а вместо това трябва да се "разследва внимателно". Говорител на външното министерство в Техеран посочи Париж като пример за опит да се използва нещастието за собствени изгоди, имайки предвид посещението на френския президент Еманюел Макрон в Бейрут дни след взрива.

Иран смята още, че ако САЩ действително искат да помогнат на Ливан, трябва да свалят санкциите, наложени на "Хизбула", смятана от Вашингтон за терористична организация. Ирански медии вече са обвинявани, че за разлика от арабските, отразяващи активно демонстрациите, не им отделят голямо внимание заради рисковете, които създава за "Хизбула" - една от най-важните организации в ливанския политически живот и чието влияние върху операциите на пристанището се смята за публична тайна.

Дневник