Обвиняемият бизнесмен Васил Божков, който се укрива в Дубай, обяви платформата на политическия си проект "Българско лято", на която призовава партньори и доброволци да се регистрират за участие в него. В публикация във фейсбук днес той пише, че създава политическа сила, която да възстановява България от трета национална катастрофа.

На сайта "Българско лято 2020" се посочват десет цели, които Божков обещава да "бъдат подложени на дискусия, приети или отхвърлени" - върховенство на закона, независимост на властите, отпадане на имунитета за народни представители, референдуми за важни обществени теми, електронно гласуване и администрация, оптимизиране на държавните служители, прозрачност на отношенията между бизнес и власт, персонална съдебна отговорност към държавни служители, нарушили закона, финансова ревизия на досегашното управление и възстановяване на авторитета на България на международната сцена.

На сайта се посочва, че всеки партньор може да гласува на принципа на пряката демокрация, както и че всеки има право на идеи и да бъде избран в листата. Първият етап е да се избере лидер чрез вътрешни избори, вторият - регистриране на партия, посочване на политики и избор на водачи на листи, а третият - участие в парламентарните избори. По проекта има доста неизвестни, сред които - при какви условия ще се избират лидерът, водачите и политиките. Не е споменато и нищо за финансирането.

По закон една политическа партия се учредява от 500 души с избирателни права, които са провели събрание и имат учредителна декларация, но трябва да се регистрира в съда, което може да отнеме месеци. В съда трябва да се представи и списък и лични данни на поне 2500 членове.

Дневник