Специализираната прокуратура отвърна на интервюто на Лиляна Деянова, по-популярна с артистичния си псевдоним ЛиЛана, като в своя защита обвинението използва, че "10 съдебни състава на Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд потвърдиха тезата на прокуратурата, че събраните доказателства,  по обвиненията, за които Деянова е привлечена към наказателна отговорност, дават основание да се изведе обосновано предположение, че е извършила престъпленията, за които е обвинена".

Очевидно прокурорите се позовават на решенията на съдебни състави за мерките за неотклонение, по които са се произнасяли, тъй като до момента обвинителен акт срещу певицата и съдружника й Мартин Димитров не е внасян. ЛиЛана престоя 4 месеца в ареста, а от 6 август с решение на Апелативния спецнаказателен съд е с мярка за неотклонение "домашен арест".

Бившата певица е обвинена в злоупотреба с евросредства, заедно с Димитров и брат й Александър Деянов-Скилър, както и за заплаха към длъжностни лица от АПИ, като целта е била компанията да получи обществена поръчка за продажба на е-винетки.

Пред бТВ тази сутрин ЛиЛана даде интервю, в което заяви, че е невинна и че усещането й е, че е държана в ареста повече от 4 месеца не заради разследване на европроекти и получени от нейна фирма европари по тях, а заради твърденията за бизнес връзки с обвиняемия бизнесмен Васил Божков. ЛиЛана отрече бизнес начинанията й да имат нещо общо с Божков, който е в Дубай, но призна, че двамата се познават. 

ЛиЛана каза още, че е усетила "субективизъм по начина, по който доказателствата са посочени, начина, по който са разпитвани служителите" на компанията й. "Самият факт, че на третото изречение от всичките свидетели и служители на нашата фирма говорят за Васил Божков. Предвид че ни обвиняват за евроизмами и заплахи, да се говори за Васил Божков и да се разпитват свидетели за него? За мен това оставя усещането, че аз не съм тук, никой от нас не е тук заради тези проекти, предвид че те преди три-четири години вече са изпълнени. А ние сме тук, защото познаваме един човек, който е невинен все още.", добави тя.
 
В резултат Спецпрокуратурата заявява:

    "Категорично установено е, че активът по един от проектите, представляващ безпилотен летателен апарат (дрон), е с произход Република Китай, а не фирмата на обвиняемата по същото дело А.Й., получила европейско финансиране за неговото разработване. Предмет на разследването на Специализираната прокуратура са общо 11 договора с европейско финансиране на обща стойност 4 883 298,72 лева. Във връзка с действията по разследването и събраните документи от ДАНС и Специализираната прокуратура, Министерството на икономиката е предприело процедури по 100-процентова корекция (възстановяване) на платените суми по 4 договора. Два от договорите са прекратени, без по тях да са предоставяни средства, а един е в процес на прекратяване. По останалите 4 договора са назначени технически експертизи, чиито заключения се очакват. За разследването на Специализираната прокуратура на 11-те договора е информирана Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ.", пишат днес от пресцентъра на Спецпрокуратурата в нарочно съобщение по темата.

В решението си от 6 август АСпНС прие, че 4 месеца под стража са били достатъчни, за да може прокуратурата да разпита свидетелите срещу Деянова, без те да се притесняват, че тя може да им въздейства. Съдът дори се обърна към обвиняемата, че в близко бъдеще може да бъде и с още по-лека мярка за неотклонение. Съставът обяви, че задържането вече се явява непропорционално спрямо възрастта, образованието и възможността на Деянова да работи, пък било то и в домашни условия.

Клуб Z