Шестима служители на Националната служба за охрана (НСО) са наказани дисциплинарно заради случая в парка "Росенец на 7 юли, съобщиха от службата. Тогава цивилни гардове, които не се легитимираха, блъскаха лидера на "Да, България" Христо Иванов, който стъпи на брега в опит да приближи т.нар. лятна резиденция на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган в "Росенец", а след това захвърлиха българския флаг.

НСО първо не казваше дали охранителите са нейни служители, а по-късно съобщи, че започва вътрешна проверка. Сега оттам посочват, че двама служители са дисциплинарно уволнени за допуснати дисциплинарни нарушения, включително и поведение, което уронва престижа на службата. Други двама служители на ръководни длъжности са наказани с дисциплинарно наказание "предупреждение за понижаване в звание", а двама на по-ниски длъжности са наказани с "мъмрене", защото не са се легитимирали със служебна карта или знак, каквото е изискването на Закона за НСО.

Въпреки отказа на НСО да съобщи дали въоръжените цивилни охранители на частната резиденция на Доган са нейни служители темата не бе изоставена от медиите и това стана повод президентът Румен Радев да признае, че става дума за охранители от НСО. Радев поиска оставката на шефа на службата Красимир Станчев, която по-късно стана факт, а случаят стана повод за обвинения между институциите за това чии са контролът и отговорността за действията на службата.

Радев поиска и отмяна на забраната за достъп до сараите на Доган, а след като около случая се шумя дни наред, Общинският съвет на Бургас се отказа от взетото решение да направи пътя до "Росенец" частен и го върна като общинска собственост.

Междувременно скандалът около НСО се засили още повече покрай протестната акция от 11 юли под формата на масово ходене на плаж на оказалия се недостъпен за гражданите бряг край "Росенец". Тогава в опит да ограничи протеста НСО поиска да се ограничи достъпът до брега по море и по въздух.

В деня на акцията почетният лидер на ДПС Ахмед Доган и депутатът от партията Делян Пеевски обявиха, че сами се отказват от охраната от НСО. Дни по-късно прокуратурата обяви, че има нарушения, свързани със строителството в летния сарай.

Всички тези скандали отекнаха и върху НСО, като управляващите създадоха ново охранително звено, но в МВР.

Дневник