Двайсетгодишният Денислав Станоев, който силово отне телефона на журналистката Полина Паунова и го захвърли, а след това участва и в други агресивни действия по време на конференцията на ГЕРБ в сряда, 5 август, излиза под домашен арест, определи Софийският районен съд. Съдът разгледа жалбата на обвиняемия срещу задържането му под стража.

Единственият арестуван се е предал сам - това бе официално потвърдено от обвинението пред съда.

Станоев бе арестуван в петък, а след задържането му последва съобщение на прокуратурата, в което се съдържаше и твърдение, че "лица, съпричастни към протестите, са му обещали заплащане, ако предизвика и извърши провокативни действия към участници в събитието".

Както често се случва, пред съда прокурорът не спомена нищо за заплащане от лица, "съпричастни с протестите", все едно такова твърдение не е имало в съобщението до медиите. Запитан след съдебното заседание, прокурорът каза, че на този етап било твърде рано за яснота по този въпрос. Което увеличи въпросителните - в петък би трябвало да е било още по-рано. А юристи коментират, че ако е имало признание от задържания за обещано заплащане, то разследващият орган, ако действително иска да разплете организираното престъпно действие, ще подхване мащабно задълбочено разследване, за да освети мрежата на поръчителите и изпълнителите.

От заседанието по мярката за неотклонение на Денислав Станоев изобщо не се очерта да се води задълбочено и всестранно разследване на агресията по време на сбирката на ГЕРБ.

Прокурорът поиска задържане под стража, като се позова на "изключителната дързост на хулиганското действие". Посочи също, че след като избил телефона на Паунова, обвиняемият проявил агресия и към още три лица в района на "София тех парк", но пак поради "ранния етап" на разследването още не са му повдигнати обвинения за тях, но са данни, че може да извърши друго престъпление, тъй като протестите продължават". А пък понеже се е предал сам, обвинението посочи алтернативна мярка - домашен арест, в случай че съдът не намери предпоставки за най-тежката.

Точно така постъпи съдия Гюлай Кокоева - заради чистото съдебно минало на Станоев и процесуалното му поведение - че се е предал, тя прие, че няма опасност да се укрие, но може да извърши ново престъпление, и му определи предложената от прокурора алтернативна мярка домашен арест.

Самият обвиняем отказа да дава обяснения на този етап. А като последна дума каза, че това, което е направил, е "огромна глупост", и съжалява.

Той може да обжалва домашния арест на 18 август в Софийския градски съд.

Дневник