Макар и да не е обличал скафандър или да е бил в космоса, "скулпторът на аромати" Микаел Моасеф възпроизведе в лабораторията си в Югозападна Франция миризмата на Луната, предаде АФП.

Генетик по образование, Моасеф посвещава живота си на загадките на обонянието. Той възпроизвежда с молекули всякакви миризми и аромати.

"За да възпроизведеш миризмата под дърветата, трябва да отидеш там, да видиш има ли мъх, лишеи, влажно ли е. Преглеждам всичко и събирам това, с което разполагам, както художник подготвя палитрата си, а след това работи върху пропорциите, за да постигне максимален финес" - обясни той.

За Луната обаче, Градчето на космоса в Тулуза, чийто е проектът, "не иска да плати пътуването", шегува се 66-годишният Моасеф.

Единствената възможност е да използва описанията от астронавти, които са стъпвали на повърхността й, по-специално от Нийл Армстронг.

"Заради липсата на кислород на Луната, той не е можел да усети нищо, но след като се е завърнал в модула, миризмата на прахта, полепнала по скафандъра му, му напомнила за изгорелия барут на старите пушки", допълни той.

Затова Моасеф решава да възпламени в тенджери барут. След много опити, той успява да "улови" миризмата. След това събира елементите в лабораторията в дома си.
Резултатът е с метални нотки, на овъглено и сяра. Той гъделичка не само ноздрите, но и въображението.

"Тази загадъчна миризма, възпроизведена по описанията на астронавти, напомня за барут и пепел от огнище, но това не означава, че те могат да бъдат открити на Луната" - намеси се Ксавие Пено от Градчето на космоса, чиято е идеята за проекта. Всеки обаче я усеща индивидуално. Помирисвали са я хиляди посетители, когато е включена в изложби, последната през 2019 г.

Следващата цел на Моасеф е да възпроизведе как е миришела Мона Лиза - да създаде парфюм от епохата на Ренесанса. 

Дарик