Според проучване на "Национална пациентска организация" (НПО) 59% от пълнолетните хора в България на възраст между 19 - 64 години са пушачи, като почти всички използват най-вече цигари, а процентът на тези, които са потребители на бездимни тютюневи изделия или електронни цигари, е малък. Организацията твърди, че изследването е представително за страната и е направено три години след като в България навлязоха алтернативите на алтернативите, при които няма отделяне на дим.

По думите на председателя на НПО Станимир Хасърджев в ефира на Българската национална телевизия (БНТ) имало заключения от клинични проучвания, че "новите нагреваеми са далеч по-безопасна алтернатива на конвенционалните цигари". Според Хасърджиев през последните десет години броят на пушачите в България не е намалял въпреки забраната за пушене на закрити места и увеличаването на акцизите.

"Трябва да се промени начинът, по който работим с тези хора. Не може всички държави в Европа да имат огромни успехи в борбата с тютюнопушенето, а България, която е най-бързо изчезващата нация, с най-болно население, нацията с най-много сърдечно-съдови, онкологични заболявания, държавата с най-лошото здравеопазване, тук продължаваме да не правим достатъчно за тютюнопушенето", заяви Станимир Хасърджиев пред БНТ.

Изследването на НПО е показало, че 44% от пушачите не възнамеряват да променят вредния си навик, други 41% твърдели, че възнамеряват да намалят пушенето. Едва около 10% от анкетираните са заявили, че са отказали пушенето преди повече от година, като основната причина за това са ефектите върху здравето. По-малка част от бившите пушачи са били мотивирани от разходите и ефекта върху околните.

Дневник