Премиерът Бойко Борисов отново даде заявка, че оставката му вече не е на дневен ред, и посочи тежките решения, които предстои да се вземат в страната. Той направи изказването в типичния му напоследък маниер на публични изяви - от джипа, докато инспектираше строящата се автомагистрала "Европа".

"Тук съм подготвил до 2-3 дни едни решения много интересни, така че ще успокоим хората със сигурност. Те са тежки решения, за разлика от тях, които ходят и събират CV-та - вече събират CV-та - ние имаме да решаваме за COVID-19, за болниците, имаме да решаваме за общините, имаме Зелена сделка, имаме релокация. Имаме толкова неща, които трябва да се подготвят, за да се решат - най-голямата икономическа и финансова криза в света, по-голяма от Голямата депресия", заяви Борисов. Преди два дни министър-председателят публикува във фейсбук снимка с внуците си и обяви, че е време за решения, а постът му стана повод за коментари дали ще подаде остава от премиерския пост.

Бойко Борисов не конкретизира къде ще обяви очакваните до 2-3 дни решения, но най-вероятно Народното събрание ще заседава извънредно, след като миналия четвъртък БСП внесе официално искане за изслушване на премиера, а по закон председателят на парламента Цвета Караянчева е длъжна да го насрочи в едноседмичен срок. Днес Борисов не пропусна да коментира и протестите с искане за оставката му, макар че първоначално посочи, че няма нужда те да бъдат обсъждани.

"Разбрах, че са идвали тука да гледат и да показват, само че не са успели т.нар. Отровно трио да покаже това, което българите да видят - какво им създаваме да има да затварят, да блокират, да възпрепятстват", отново изтъкна Борисов. След като зам. регионалният министър Нанков повдигна темата, като каза, че е чел за днешното изказване на Мая Манолова, премиерът го пресече: "Не ги коментирай, за тях остави хората да коментират. Тези, които се движат, знаят от Сърбия до Драгоман какво беше." И добави, че "септември, ако е рекъл Господ", новата магистрала ще бъде отворена. След това обаче направи коментар за клипа от живото включване във фейсбук на Христо Иванов от 9 август, когато бившият депутат от НДСВ Димитър Ламбовски се появи и подхвърли реплика за свързвания през 90-те години с групировката СИК Младен Михалев-Маджо.

"Аз на един мой министър бивш (има предвид Христо Иванов - б.р.) само като му видях гузната физиономия, уплашена, той знае какво прави. Двуличието ще им блесне със страшна сила, със страшна сила. Всичко рано или късно излиза наяве за радост", закани се Борисов. От думите на Борисов се разбра, че лично е реагирал, като е препратил на Иванов клипа от нощта на протеста.

"Ама такова оправдаване, такова бягане, той само да се погледне в огледалото. Да се погледне, защото аз му го препратих това клипче, да си погледне гузната физиономия", каза Борисов.

"На много мои политически колеги им се вижда толкова лесно всичко това, толкова лесно, като е било толкова лесно, да сте го направили", обобщи премиерът.

Накрая той изтъкна, че под управлението му се строят пътища, че има "армия от валяци и багери" и "ще мине време, ще кажат хората: "Добре, че ги построиха тези неща." После заяви и че Черно море е най-чистото, защото от северното до южното крайбрежие всичко се пречиствало. Само преди няколко месеца Черно море влезе в новините със скъсаната тръба за фекални води, от която се оказа, че с месеци са се изливали опасни вещества в пъти над нормите.

Дневник