Аталанта" ще играе "с гняв в очите и с болка в сърцата" по пътя към мечтата си в Шампионската лига. Или поне такова е усещането на привържениците.

Надеждата на отбора е, че ще донесе радост на жителите на Бергамо - градът, който беше в центъра на епидемията от коронавируса в Италия.

Отборът, поднасящ изненада този сезон, продължава да има големи мечти в Шампионската лига. В сряда синьо-черните се изправят срещу един от фаворитите ПСЖ в мача на откриването във финалния турнир в Лисабон.

"Аталанта" стигна дотук след отстраняването на "Валенсия". Дуелът с испанците в Милано беше наречен "нулевият мач" заради предположенията, че е повлиял за разпространението на коронавируса в Северна Италия и Испания.

"Ние бяхме един от най-тежко засегнатите градове от вируса и те (футболистите) го преживяха с нас", разказа пред АП Франц Барчела - притежател на сезонен билет и управляващ в бар в близост до стадиона в Бергамо.

По думите му изглежда, че отборът носи в себе си болката на преживяното, но продължава напред. "Аталанта" се представи много силно и в Серия А, като се класира за Шампионската лига и през следващия сезон и остана на крачка от достигането на 100 гола в първенството.

Барчела не е съгласен отговорността за разпространението на заразата да се хвърля изцяло върху мача с "Валенсия". "Колко други възможности има човек да се разболее? Имаше концерти, други мачове, тълпи в обществения транспорт..."

Друг почитател на отбора - Матео Скарпелини, предпочита да си спомня положителното около мача, в който "Аталанта" спечели с 4:1. "Това беше исторически ден за нас, вероятно един от най-добрите изобщо. Така че е дразнещо той да се определя като мача, от който е тръгнал вирусът."

Според запалянкото съзнанието сочи, че "Аталанта" едва ли ще се справи с ПСЖ, но привързаността му към отбора казва друго. "Всички други отбори са по-силни от нас, но аз подкрепям отбора си, искам да спечели, искам да опита да спечели. Мбапе (нападателят на ПСЖ Килиан Мбапе) струва повече от целия отбор на "Аталанта".

Въпреки това Скарпелини добавя: "Футболът има нужда от такива отбори. Отбор, който играе добре, малък отбор, създаващ история за разказване. Може би няма да спечелим нищо, но ще запомним този отбор завинаги."

Дневник