Лидерът на "Демократична България" Христо Иванов попита премиер Бойко Борисов кога ще разкаже за връзките си с Младен Михалев-Маджо и обеща ревизия на наследството на бившите групировки.

Това се разбра от лайв включване на Иванов пред Висшия съдебен съвет (ВСС). То беше част от акция на лидера на "Демократична България", по време на която той залепи снимка на главния прокурор Иван Гешев на фасадата на съвета, защото "това е петното, което тормози българските граждани". Миналата седмица Иванов беше извикан да даде показания по проверка на прокуратурата, свързана с петно от боя върху Съдебната палата. Държавното обвинение се беше самосезирало след лайв на Иванов, в който се виждало петното.

Иванов се заканва, че оттук насетне на всяко свое публично изявление ще задава следните въпроси:

"Кога Бойко Борисов ще излезе и ще разкаже конкретно и детайлно за своите бизнес връзки и своята лична история с Пашата, с Маджо и със СИК? Кога ще стане това нещо? Кога прокуратурата ще се заеме с тази история? Кога ще извадим от Търговския регистър общите фирми, защото Бойко Борисов е ортак с тези хора?"
Кой е Младен Михалев-Маджо четете тук

В неделя бившият депутат от НДСВ Димитър Ламбовски се появи в живо излъчване на лидера на "Да, България" Христо Иванов във "Фейсбук" от Орлов мост, подхвърляйки реплика за свързвания през 90-те години на миналия век с групировката СИК Младен Михалев-Маджо. Иванов му направи знак, че е на живо, и го прекъсна. Случката отприщи вълна от коментари в социалните мрежи и беше използвано от проправителствени и жълти медии да пакетират лидера на "Демократична България" с Маджо. Той не се е появявал публично от години, но миналото му е свързано с една от силовите навремето групировки и се пресича с това на премиера Бойко Борисов. Иванов обясни, че е прекъснал Ламбовски, който е свидетел в третата част на разследващата поредица "Осемте джуджета", с оглед неговата сигурност. По-късно лидерът на "Демократична България" обяви, че преди време Ламбовски му е разказвал за Мавродиев.


По-рано днес Борисов, който инспектира заедно със заместник регионалния министър Николай Нанков магистрала "Европа", заяви, че Иванов е имал гузна физиономия.

"Да, сигурно физиономията ми, когато ми скрояват някакъв номер, когато се опитвам да се държа човешки с някакъв човек, който възприемам като заплашен свидетел, който е под натиск и се опитвам да го предпазя от това да говори в ефир някакви неща, които може да го злепоставят, и това се превръща в опит на мен да ми се пришие Маджо, сигурно физиономията ми е била кисела и не особено щастлива", коментира Иванов.

По думите му той не може за разлика от Борисов "да лъжа с години, въпреки че хората са запознати с биографията му и свързаността му с Маджо, да се опитвам на някой друг това да го пришия.

"Вярно, че Борисов го прави това нещо в джипката, където е с гръб, не си показва физиономията. Там се чувства сигурен в тази - нещо като бункера на Хитлер явно гледа той на тази джипка. Аз съм на улицата, нямам НСО около мене, всеки може да се приближи, да си покаже главата и да каже каквото си иска в ефир. Но, понеже аз по никакъв начин няма да позволя моето име да се произнася в едно изречение с Маджо, това няма да ви се получи, уважаеми господа от ГЕРБ и на тебе, Бойко, няма да ти се получи", казва още лидерът на "Демократична България".

Иванов се ангажира, че ще ревизира всички концесии по Черноморието, за които хората знаели, че са свързани с хора от бившите силови групировки. "Лично се ангажирам. И сега искам да питам, Бойко, ти можеш ли да излезеш и да го кажеш това? Можеш ли да излезеш, ама да погледнеш хората в очите, не да си седиш на волана, както си бил - хората разправят, че си бил шофьорче там. Така че тези въпроси ще задавам и ще ги задавам, докато не спрете да слагате моето име в едно изречение с Маджо, защото аз няма да понасям да ми приписвате собствената си мръсотия под вашите нокти. Аз съм свободен човек и аз мога да кажа, че ще направим пълна ревизия на Маджо. Вие можете ли?", пита още Иванов.

Дневник