Светлана Тихановская, която неволно се превърна в символ на опозицията в Беларус, е заложник на властите и след като напусна страната и се установи в Литва. Съпругът ѝ Сергей Тихановски (на когото бе отказана регистрация за кандидат на неделните избори за президент) е в ареста с обвинение по няколко криминални случая. Записът, на който днес Тихановская призовава да бъдат прекратени протестите, е направен в ЦИК и най-вероятно под натиска на спецслужбите.

По-рано днес хора от щаба на Тихановская, която не призна резултатите от преизбирането за пореден път на Александър Лукашенко, заявиха, че тя не е напуснала Беларус доброволно, а е била откарана до границата от властите заедно с началника на предизборния ѝ щаб Мария Мороз и ѝ е издадена едногодишна изходна виза. Външният министър на Литва Линас Линкевичюс съобщи в "Туитър", че "Светлана Тихановская е в безопасност".

Бизнесменът Валерий Цепкало, бивш посланик в САЩ, който избяга със семейството си в Русия, заяви за РИА "Новости", че властите държат Светлана за заложник чрез съпруга ѝ. "Не дай, Боже, да се окажете пред такъв избор, пред който се изправих аз", заяви Тихановская днес, без да дава подробности освен това, че е напуснала заради децата си, изведени седмици преди това.

Мария Колесникова, съратничка на Тихановская, каза, че над нея е оказван натиск от силовите структури, защото 3 часа е била насаме с представители на репресивния апарат на Лукашенко.

Обръщението ѝ за спиране на протестите в цялата страна бе разпространено от проправителствен канал в приложението на съобщения Telegram. Анализ на записа показа няколко часа по-късно, че той е направен в кабинета на председателя на ЦИК в Минск и вместо да говори естествено и да гледа зрителите - както е в съобщения преди и след това - тя чете от лист, без да вдига очи към камерата.

"Желтые сливы" досега нападаше протестиращите и най-вероятно е създаден от властите с тази цел. Метаданните на видеозаписа на Тихановская показват, че той е редактиран, след като тя вече е в Литва. Оригиналният запис е създаден вчера в 18:38 - повече от 3 часа след като тя влезе в сградата, за да оспори резултата от изборите. В 18:55 нейният адвокат Максим Знак излезе и съобщи, че тя си е тръгнала, но не там, където я очакваха журналистите, и без да каже къде отива.

Дневник