Осем отбора влизат в спор за трофея в Шампионската лига. В следващите близо две седмици Лисабон ще прикове погледите на феновете на европейския футбол, като столицата на Португалия ще приеме оставащите мачове от най-престижния клубен турнир.

Заради коронавируса надпреварата ще бъде доиграна в променен формат, като четвъртфиналите и полуфиналите ще бъдат решени в един мач. Място сред най-добрите осем намериха по два германски, испански и френски клуба, а Англия и Италия останаха с по един представител.

Шоуто ще открият "Аталанта" и "Пари Сен Жермен". Мачът е от 22 ч. и ще бъде излъчен по MAX SPORT 3.

"Аталанта" прави фурор през сезона, като тимът впечатлява с атакуващ стил на игра и резултатен футбол. Отборът продължава да мечтае и излиза, за да донесе радост на жителите на Бергамо - градът, който беше в центъра на епидемията от коронавируса в Италия.

От своя страна ПСЖ ще се опита да преодолее своята психологическа граница. В последните седем години парижани така и не успяха да прескочат четвъртфиналите в турнира въпреки амбициозния проект в клуба. Сега тимът на Томас Тухел влиза в надпреварата с малко игрови опит, след като сезонът във френското първенство не се доигра.

С контузии са Марко Верати и Левин Курзава, а Анхел ди Мария е наказан заради натрупани жълти картони. Звездата на тима Килиан Мбапе е близо до изненадващо завръщане след контузията в глезена. За "Аталанта" извън строя са Пиерлуиджи Голини, Йосип Иличич и Хосе Паламино.

В спор за място във финала победителят ще се изправи срещу "Лайпциг" или "Атлетико" (Мадрид), като и двата отбора не са в оптимален състав.

За германците ще отсъства основният реализатор Тимо Вернер, който вече се присъедини към новия си тим "Челси". От своя страна Диего Симеоне няма да разчита на Анхел Корея и Шиме Врсалко, които са под карантина след положителни тестове за коронавирус.

В другата част от схемата се събраха повечето грандове. В гвоздея на четвъртфиналите сили ще премерят "Барселона" и "Байерн", а "Манчестър сити" има наглед лесна задача срещу "Лион".

"Очаква ни един по-различен формат на Шампионската лига, но това не означава, че той няма да бъде по-интересен. Дори напротив, едва ли има човек, който може да каже кой е фаворит", каза президентът на УЕФА Александър Чеферин.

Строги мерки и без размяна на фланелки

Репутацията на футбола е поставена на карта и УЕФА взима всички необходими мерки за безопасност. Футболистите ще могат да напускат хотела, в който са настанени, единствено с предварително разрешение. Играчите нямат право да посещават плажове и забележителности в града или да влизат в контакт с външни лица.

Тестове ще бъдат правени преди всеки двубой, като резултатите ще бъдат оповестявани най-късно шест часа преди старта. От УЕФА считат, че ако в даден отбор има 13 здрави играчи заедно с един вратар, то тимът е задължен да играе.

При голям брой случаи на заразени клубовете ще получат възможност да допълнят съставите си с нови футболисти. Организацията запазва правото да отлага мачове във времето, като всеки случай ще бъде разглеждан отделно.

Допинг проверките ще продължат, като завъртяно огледало към тоалетните ще позволи на инспекторите да следят на безопасна дистанция процеса по даване на проба за урина. А на терена състезателите няма да могат да си разменят фланелките.

В столицата на Португалия се надяват турнирът да донесе тласък на туризма, като секторът търпи загуби заради пандемията. Това е възможността на страната да заяви пред Европа и света, че е отворена и безопасна за бизнеса, пише "Дойче веле".

Дневник