Миниатюрна мобилна камера, която се прикрепва към рамки на очила, ще дава възможност на хора със зрителни увреждания да четат текстове от книги, от вестници, от компютър. Камерата също така дава възможност да се разчитат менюта в ресторанти, знаци, етикети, да се разпознават лица, банкноти и други.

Високотехнологичното устройство вече може да се използва в шуменската библиотека „Стилиян Чилингиров“, която е първата библиотека  в страната, която го притежава след защитен и реализиран проект към Агенцията за хората с увреждания.

„Хората с по-слабо зрение имат проблем с достъпа до литературата, която предоставяме. Затова решихме да намерим решение на този проблем и реализирахме този проект. За жалост, изкуственото око е само едно, но смятам, че ще ви бъде много полезно. Обособили сме и  компютър, където ще може да се използва спокойно устройството“, каза днес при представяне на OrCam MyEye 2 днес директорът на РБ „Стилиян Чилингиров“ Росица Добрева.

„Да се ползват тези устройства е практика в библиотеките в целия свят. В България шуменската е първата. Устройството е подходящо за всички възрасти и всички нива на зрение. То представлява миниатюрна камера, която с магнит се прикрепя към всякакви рамки очила. Отпред има камера, която сканира, има две LED светлини, отзад има говорител. Устройството заснема това, което сте му дали да разчете – текст, банкноти, лица, цветове, казва ви точен час, дата и година и други, и до три секунди ви предава информацията. То запаметява до 200 предмета, 100 лица, баркодове...То е животопроменящо за хората със зрителни увреждания и им дава възможност до голяма степен да са независими, не само докато четат книги, но и в реалния живот“, обясни Явор Божинов.

Той допълни, че устройството се усъвършенства постоянно и му се вграждат нови и нови функции. Засега то работи с три езика – английски, руски и български, като последният е най-малко разработен. OrCam MyEye 2 е с цена в Европейския съюз от 4500 евро. В България го притежават около 30 души. Явор Божинов допълни, че в част от страните в Европа това устройство се предоставя с помощ от държавите, но в България това не е факт на този етап.

ШУМ.БГ