Общо 64 работодатели са подали заявления в Бюрото по труда в Шумен по новите антикризисни мерки и проекти във връзка с Covid-19.

Това съобщи за ШУМ.БГ Даринка Златева, директор на Бюрото по труда, което обслужва общините Шумен, Венец и Хитрино.

19 работодатели, повечето от които от областния град, са подали документи за държавна помощ за запазване на заетостта на служителите им по новия дизайн на мярката 60/40. По нея фирмите получават компенсациите за три месеца - юли, август и септември в размер на 60% от осигурителния доход за май т.г. и 60% от дължимите от работодателя осигурителни вноски.

31 работодатели пък са се възползвали да подадат заявления по схемата „Заетост за теб“. По тази мярка те могат да получат средства в размер на минималната работна заплата - 610 лв., и осигуровки за наетите безработни за период до 3 месеца.

По антикризисната мярка в подкрепа на заетостта, подпомагаща работодателите с 290 лева, са подадени 14 заявления. Това е безвъзмездна помощ, финансирана от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“  и за нея кандидатстват директно засегнати фирми и самоосигуряващи се лица от сферата на транспорта и туризма.

ШУМ.БГ