Наложените глобално ограничения, свързани с коронавируса, нарушиха веригите на доставки, а също свиха и международната търговия. Това се вижда и в данните на статистиката за вноса и износа към края на юни, като половината от този период за България бе свързан с извънредното положение, което от средата на май премина в извънредна епидемична обстановка.

До края на юни износът на България за трети страни се свива с 10.5% на годишна база и е за 8.9 млрд. лв. Само за юни намалението е с 18.1% спрямо година по-рано.

Сходни са данните и при търговията с ЕС като те са до края на май. Дотогава износът на България в рамките на общността спада със 7.7% до 14.2 млрд. лв., а само през май спадът е със 17.9%.

Все пак за шестте месеца най-голям ръст има при износа на "Храни и живи животни" (32.6%) и "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход" (29.3%), а най-голям спад в сектор "Минерални горива, масла и подобни продукти" (52.7%).

При търговията с ЕС най-голям ръст има в износа на "Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн" (39.3%) и "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход" (36.6%), а най-голям спад при "Минерални горива, масла и подобни продукти" (44.4%).

Вносът общо в страната за шестте месеца се свива с 11.7%, а само през юни - с 6.9%.

Общото външнотърговско салдо е отрицателно и е на стойност 2 .125 млрд. лв.

Дневник