Общественият доставчик "Булгаргаз" е поискал над 15% увеличение на цената на природния газ от 1 септември, след като месеци наред цената спадаше непрекъснато. За момента компанията прогнозира и поскъпване от 1.86% от началото на октомври. Цените подлежат на одобрение от енергийния регулатор.

Мотивите за това са повишените с над 45% спотови цени на европейските газови пазари за периода 1 - 10 август 2020 г. в сравнение с цените за юли 2020 г., обяснява "Булгаргаз". Именно този компонент е част от формулата, по която се образува доставната цена на природния газ, съобщава "Капитал".

Изданието посочва, че наистина има повишение на спотовите цени, а заявеното повишение в голяма степен е очаквано заради постепенно събуждане на европейската икономика и производство. В същото време при евентуална втора вълна на вируса цената на газа отново може да тръгне надолу.

Изданието напомня, че ако исканото повишение бъде одобрено от енергийния регулатор, то ще се отрази и на цената на парното. Според новите правила на регулатора това става тъкмо при промяна от поне 15%, до неотдавна корекция на парното се правеше при 5% промяна в цената на газа. Освен това цените се епределят веднъж годишно.

Изданието посочва, че това е в ущърб на потребителите, тъй като когато цените падат (както в последните осем месеца), промяната ще дойде едва след година, а през това време те на практика ще кредитират топлофикациите. Освен това от 1 юли КЕВР вече повиши цените на парното и топлата вода именно заради прогнозата, че природният газ ще поскъпне.

Дневник