Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис предупреди, че е възможен "инцидент" в Източното Средиземноморие, където турски и гръцки сили са се събрали след изпращането на кораб за сеизмично проучване край гръцки остров.

"Рискът от инцидент тегне, когато толкова много военноморски сили се съберат в ограничена зона и отговорността ще носи този, който причини тези условия," обясни Мицотакис в телевизионно обръщение. По думите му никой не може да шантажира Гърция, нито пък тя ще толерира "провокации", но е готова за диалог.

Междувременно в. "Катимерини" съобщи, че гръцкият външен министър ще е във Виена в петък за среща с американския държавен секретар Майк Помпео.

Това става в момент, когато напрежението между Атина и Анкара се увеличава заради сондажите на Турция в Източното Средиземноморие, западно от континенталния си шелф, във води, които според Гърция са в икономическата ѝ зона и в тази на Кипър. Петък е и денят, когато външните министри в ЕС се събират на видеоконферентен разговор, а Турция се очаква да е една от темите им.

Готовност за диалог (но и размяна на реплики)

Анкара обяви преди дни, че корабът ѝ "Оруч реис", придружаван от съдове на военноморския флот, ще извършва сеизмични проучвания за петрол и газ в спорна зона. Гърция поиска среща на външните министри в блока, а Турция призова за диалог и заяви, че ще защитава интересите си, но иска и решение.

Спорът на Гърция и Турция е отчасти свързан с начина, по който двете страни определят континенталния си шелф. Турция твърди, че дългата ѝ брегова ивица ѝ дава право да участва в извличането на изкопаеми горива, но крайбрежието ѝ е опасано от острови - множество гръцки и Кипър. Атина възразява с аргумента, че редица сондажи в последните две години са в континенталния ѝ шелф, а Анкара - че островите нямат континентален шелф.

Сондажите южно от Кастелоризо бяха последната капка това лято за Гърция, но според Турция са били подновени заради гръцко-египетско споразумени,е делимитиращо морските иконовически зони на двете страни. Министърът на отбраната Хулуси Акар заяви, че твърденията на Атина за десетки хиляди квадратни километри "нейна" зона заради този остров с площ 10 км, който е на 2 км от турското крайбрежие, не издържат на никаква логика.

Турция междувременно реши да забави други сондажни дейности в знак, че е готова да разговаря. По същото време тя отправи и други коментари, които вбесиха Гърция - например като заяви, че Атина не прави достатъчно за правата на мюсюлманите в страната.

Дневник