ПСЖ елиминира приятната изненада в Шампионската лига "Аталанта" след зрелищен обрат в първия четвъртфинал в турнира. Парижани спечелиха с 2:1, въпреки че изоставаха с 0:1 до 89-ата минута.

"Аталанта" поведе с гол на Марио Пашалич преди почивката, но ПСЖ обърна с попадения на Маркиньос в 90-ата минута и Ерик-Максим Чупо Мотинг в добавеното време.

Срещата се игра на стадион "Луж" в Лисабон и даде начало на финалната осмица в Шампионската лига, която ще се проведе в португалската столица.

След три поредни отпадания в осминафиналите и няколко такива във фазата на четвъртфиналите ПСЖ най-накрая успява да стигне до фазата на четирите най-добри в турнира. Това е първо стигане до полуфинал от 1994 г. за състава от Париж.

В следващата фаза ПСЖ ще срещне победителя от двубоя между "Лайпциг" и "Атлетико" (Мадрид).

Треньорът на "Аталанта" Джанпиеро Гасперини не можеше да разчита на титулярния си вратар Пиерлуиджи Колини и един от най-важните си играчи Йосип Иличич, като и двамата са контузени. ПСЖ започна без Килиан Мбапе, който лекуваше травма, но беше на резервната скамейка. Дори и без него парижани можеха да поведат още в третата минута.

Неймар и Мауро Икарди размениха подавания, бразилецът се устреми през центъра и излезе сам срещу вратаря Марко Спортиело, но стреля встрани от целта.

След този момент "Аталанта" беше по-добрият тим на терена. В 11-ата минута Ханс Хатебур стреля с глава, но Кейлор Навас направи важно спасяване. Минута по-късно вратарят на ПСЖ се намеси още веднъж след нов удар с глава.

Постепенно "Аталанта" ставаше все по-опасен, като се настани трайно в половината на ПСЖ и не се притесняваше да води играта.

В 27-ата минута италианският тим поведе чрез Марио Пашалич. Хърватинът получи топка от Дуван Сапата и без да се бави стреля с левия крак, с което не остави шансове на Навас - 1:0.


До края на първото полувреме ПСЖ отправи само един точен изстрел, а веднъж и Неймар нямаше къснет, като негов удар премина близо до страничния стълб.

След почивката тимът на Гасперини започна да задържа по-трайно топката, но не атакуваше толкова масирано. Италианците разчитаха много повече на контраатаки, докато ПСЖ пое инициативата.

Чистите положения за французите липсваха и това принуди треньора Томас Тухел да включи Мбапе.

Първият шанс пред нападателя се откри в 74-ата минута. Мбапе се откъсна по левия фланг, влезе в наказателното поле и стреля по тревата, но вратарят на италианците Спортиело отрази.


Времето напредваше, а с всяка изминала минута "Аталанта" се виждаше на полуфинал. Ситуацията на парижани се влоши и заради травма на титулярния вратар Кейлор Навас, а един от последните ходове на Тухел беше включване на Чупо Мотинг вместо една от звездите Мауро Икарди.

Именно камерунският нападател изигра много важна роля, като вдъхнови тима си за обрат.

В 90-ата минута след негово подаване Неймар овладя в наказателното поле и намери Маркиньос, който от два метра не сгреши и изравни - 1:1.

С попадението на бразилеца ПСЖ отбеляза гол в 33-и пореден мач в Шампионската лига и на практика сломи "Аталанта". В този момент италианците вече се бяха прибрали да пазят преднината си, а Гасперини беше прибегнал до смени на много от основните си играчи.


Без да има време да реагира "Аталанта" получи бързо и втори гол. Мбапе асистира на Чупо Мотинг и камерунският нападател от вратарското поле прати топката в мрежата за втори път.

Дневник