Извънредно заседание на Народното събрание трябваше да има днес, част от депутатите - предимно от опозицията, вече са в парламента, но управляващите от ГЕРБ няма да участват. Минути след 9 ч, когато трябваше да е началният час, председателката Цвета Караянчева съобщи, че кворум няма - едва 78 народни представители - от опозицията от БСП и ДПС, са в залата.

Решението на властта депутатите й да не се регистрират за извънредно заседание по време на лятната парламентарна ваканция съобщи Александър Ненков. Той е и единственият представител на ГЕРБ в сградата, като изключим Караянчева.

Това на практика значи, че заседание няма да има, БСП и ДПС нямат 121 депутати, за да осигурят кворум. Въпреки това - както повелява правилникът, ще има втори опит за старт на заседанието в 9,20 ч.

Граждани вече от близо час се събират около сградата, викат "оставка", а някои са "въоръжени" с домати и яйца, за да посрещнат депутатите. Откъм служебния вход на сградата звучи песента "Не'ам нерви" на Милена. Там са се събрали протестиращи от Гражданско движение БОЕЦ, а пред тях има плътен полицейски кордон. Една полицайка беше уцелена погрешка, като протестиращите се извиниха.

Темите в дневния ред на народните са представители трябваше да са две. Първата - дебати по искането на левицата Министерският съвет да бъде задължен да внесе актуализация на държавния бюджет за 2020 г., с която да се отговори с мерки на кризата, предизвикана от разпространението на коронавируса. По закон единствено правителството има законодателна инициатива по отношение на бюджета на държавата.

Втората точка е по-ключовата:  "изслушване на министър-председателя на Република България Бойко Борисов и на министъра на вътрешните работи Христо Терзийски за насилието, упражнено върху граждани и журналисти по време на Националната конфереция на ПП ГЕРБ, проведена на 5 август 2020 г. в гр. София, Тех Парк".  Темата отново е предложена от левицата, която, за да поиска извънредно заседание, трябваше да посочи и дневния му ред. Първоначално социалистите искаха Народното събрание да проработи още този понеделник, но Караянчева избра 13 август.

Една четвърт от народните представители имат право да поискат институцията да работи - както направи БСП. Кворумът според демократичната традиция е ангажимент на политическото мнозинство в законодателния орган. Това не пречи и упраляващите, не само опозицията, да прибягват към "проваляне" на кворума като политически инструмент. Така се случи по време на извънредното положение зарази коронавируса, когато парламентът спря редовната си работа. Първият опит на БСП да свика заседание удари на камък - просто от ГЕРБ не се регистрираха в залата. Вторият опит тогава беше успешен.

Клуб Z