Мързелът е нормално човешко състояние, но понякога той може да е признак на клинична депресия. Понякога просто трябва да се "вземете в ръце", но в някои случаи трябва да отидете на лекар, съветва Павел Качалов, психиатър, членуващ в Парижкото психоаналитично дружество.

"Да ни мързи е присъщо за човешката природа. Някои дори твърдят, че мързелът е двигателят на прогреса, защото много изобретения са родени само поради факта, че някой е искал да си спести някакво усилие", отбеляза Качалов.

Обикновеният мързел е защитна реакция на организма, която помага да се отървете от ненужната работа, обясни психиатърът в интервю за руското радио "Спутник", цитирано от БГНЕС.

"Има нормален мързел, когато хората се предпазват от безсмислена работа, която им е наложена от други хора или от самите тях, заради навика да се претоварват. Тогава мързелът ви позволява да изчакате, да "забавите темпото" и да подредите приоритетите си. Така по-енергичните хора просто се предпазват от преумората и стреса", обясни Качалов. Но има съвсем различен тип мързел - когато човек почувства, че не иска и няма желание да прави нищо. Това вече е болезнено състояние, когато се нуждаете от помощта на специалист.

"Това е сигурен признак на депресия. В случай на такова разстройство трябва да потърсите психиатър. Сега има много антидепресанти, които ще помогнат при депресия. Всеки човек, който внезапно се промени и стане неспособен да полага най-прости усилия, трябва да бъде посъветван да потърси помощ", поясни Качалов.

 Actualno.com