Домакинството на Китай на зимните олимпийски игри през 2022 г. предизвиква политическо недоволство в САЩ. Сенаторът от Флорида Рик Скот е поискал среща с президента на МОК Томас Бах, за да обсъди провеждането на игрите в Пекин 2022.

Скот обяви, че е изпратил писмо до Бах, в което моли за разговор. Желанието му е това да стане преди заседанието на ръководството на МОК през октомври.

Сенаторът вече веднъж писал до олимпийския комитет през 2019 г., за да изрази притесненията си към Китай, тъй като смята, че в страната има потъпкване на човешките права спрямо мюсюлманите уйгури, както и спрямо жители на Хонконг. Тогава Бах отвърнал, че МОК трябва да запази политическа неутралност.

Сега Скот отново се е обърнал към Международния олимпийски комитет, като определил предишния отговор за "ужасно неподходящ". Той призовава организацията да отнеме домакинството на Пекин.

"Откакто ви писах за последно, ситуацията с правата на човека в комунистически Китай стана още по-ужасна", пише американският сенатор. По думите му "ако МОК се вълнува от човешките права, ще се изправи срещу геноцида спрямо религиозни малцинства в Сиендзин и политическото потисничество срещу жители на Хонконг и ще откаже да връчи на Комунистическата партия в Китай игрите през 2022 г.".

Китайската столица се готви да посрещне олимпийските игри за втори път в рамките на 14 години, след като през 2008 г. прие летните игри.

Дневник