Министерството на икономиката обяви нови мерки за подкрепа на компаниите в условията на пандемията от коронавирус, като за първи път от началото на кризата включи процедура за оборотни средства за малките и средните фирми.

Ведомството ще управлява 391 млн. лв. по програмата React EU. По нейна линия, както и със средства по Оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" ще се отпускат пари за оборотни средства и адаптиране на дейността на малките и средните компании към коронавируса. Отделно ще се финансират и проекти за дигитализация, иновации, инвестиции за растеж и зелени инвестиции, като в този случай ще се изисква 20% участие на самите фирми.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов посочи, че по новите мерки е постигнато съгласие със синдикатите и работодателските организации и припомни, че са необходими законодателни промени, така че средствата да достигат максимално бързо до фирмите и да не се губят по няколко месеца.

Процедурата за оборотни средства на малкия и средния бизнес е с индикативен размер на 80 млн. лв., като финансирането ще бъде 100%. Предвижда се максималният размер на помощта да е 50 хил. лв., но има предложение той да бъде увеличен до 100 хил. лв. Все още не е уточнено кои компании ще може да се възползват от нея - дали тези с годишен оборот над 300 хил. лева или над 500 хил. лв.

Също 80 млн. лева е индикативният бюджет на процедура за адаптиране на дейността на малките и средните предприятия към COVID-19. Целта е компаниите да получат средства за защита, дезинфекция, както и за софтуер за осигуряване на дистанционна работа и т.н. "Ще включим както микро-, малки, така и средни предприятия. Дискутирахме микропредприятията да получават до 15 хил. лв., малките - до 30 хил. лв., а средните - до 70 хил. лв.", заяви Борисов.

Другите две мерки са за дигитализация, инвестиции за растеж, цифрови и зелени инвестиции. При тях се предвижда ведомството да осигурява 80% от необходимите за инвестициите средства, а останалите 20% да са самофинансиране.

По мярката за дигитализация се предвижда бюджет от 291 млн. лева, а по думите на министъра целта е "да пренастроим бизнеса да бъде по-иновативен, така че да създава по-добра добавена стойност". По тази мярка ще се допускат и инвестиции в дълготрайни материални активи. Акцент на мярката, свързана с цифрови и зелени инвестиции, ще бъде върху иновациите, посочи още министърът.

Все още не са уточнени правилата, по които ще бъдат отпускани средствата, но общото мнение е, че трябва да се продължат прилаганите при досегашните мерки правила, се разбра на брифинг в Министерството на икономиката, на който и синдикатите, и работодателите изразиха задоволство от мерките.

Очакванията за икономиката

В отговор на въпрос министър Борисов обяви, че не очаква икономиката на България да се свие с 20% през второто тримесечие на 2020 г. "Със сигурност спадът няма да бъде 20%, но се надяваме да бъде около половина или малко по-малко", заяви той.

По думите му спадът, породен от тежкия удар по време на извънредното положение, ще бъде наваксан и прогнозата е икономиката да се свие с по-малко от 7% за годината, т.е. загубите да са по-малки от прогнозираните от Еврокомисията и Международния валутен фонд.

"Към края на годината растежът ще бъде отрицателен. Това, което ние прогнозираме е, че към следващата година ще възстановим всичко загубено", заяви Лъчезар Борисов.

Дневник