"РБ Лайпциг" е полуфиналист в Шампионската лига, след като елиминира "Атлетико" (Мадрид) след успех с 2:1 в много вълнуващ двубой. На "Жозе Алваладе" в Лисабон германците надвиха двукратния финалист в надпреварата, като в големи периоди от двубоя играха много по-добре.

"Лайпциг" поведе с гол на Дани Олмо в 51-ата минута, но 20 по-късно "Атлетико" изравни с точно изпълнена дузпа от Жоао Феликс. Победното попадение за германците отбеляза Тайлър Адамс в 88-ата минута, когато негов удар щастливо рикошира в бранител на "дюшекчиите".

Постижението е историческо за "Лайпциг", който едва за втори път е в Шампионската лига и за пръв успя да прескочи групите.

Юлиан Нагелсман спечели треньорския дуел с по-оптиния си колега Диего Симеоне. В полуфиналите "Лайпциг" ще срещне ПСЖ, който ден по-рано елиминира "Аталанта".

Германският тим се справи въпреки отсъствието на голмайстора си Тимо Вернер. След сезона централният нападател премина в "Челси" и отвори дупка в атаката.

От началото на двубоя "Лайпциг" беше по-активният тим. Германският състав контролираше умело темпото и разиграваше топката, а още в четвъртата минута можеше и да поведе. Централният защитник Марсел Халстенберг се оказа непокрит в наказателното поле, но ударът му мина над вратата.

"Атлетико" прие играта в своята половина и разчиташе на контраатака, стремейки се да изнася бързо топката.

Това се получи в 13-ата минута, когато Яник Караско се измъкна по лявото крило. Белгиецът отправи удар в близкия ъгък, но вратарят Петер Гулаши се справи и изби. При последвалия корнер испанците имаха претенции и за дузпа, когато Саул Нигес падна след контакт с вратаря.

Реферът обаче прецени, че дузпа няма.

До края на първото полувреме чисти голови положения нямаше. "Лайпциг" беше по-активният състав, но "Атлетико" завърши първата част с един точен удар повече - два срещу един.

След почивката германците продължиха да показват играта си от първото полувреме. Тимът на Нагелсман стана по-настоятелен и в 51-ата минута успя да поведе в резултата.

Марсел Забитцер получи хубаво подаване на десния фланг и веднага центрира, а навлизащият на скорост Дани Олмо засече с глава, за да изведе германския състав напред.

Бързо след попадението Диего Симеоне реагира и пусна на терена най-скъпия играч на "дюшекчиите" Жоао Феликс. Португалецът се включи с голямо желание и веднага раздвижи играта на "Атлетико".

В 62-ата минута испанците още веднъж имаха претенции за дузпа, когато левият бек Ренан Лоди падна в наказателното поле. Това обаче му "спечели" само жълт картон за симулация.

Осем минути по-късно Феликс беше препънат в наказателното поле от Лукас Клостерман и този път реферът Шимон Марчиняк посочи бялата точка. Именно Феликс застана зад топката и с плътен шут в десния ъгъл на вратаря се разписа, за да изравни - 1:1.

Изравнителният гол даде импулс в играта на "Атлетико", който обаче не беше използван. Постепенно темпото спадна и двата тима се прибраха, като не искаха да предприемат рискове в последните минути.

Нагелсман прибегна до промени в заключителните 20 минути, когато пусна Тайлър Адамс, Патрик Шик и Хайдара.

Именно Адамс се превърна в герой за "Лайпциг" в 88-ата минута. Американецът се разписа с удар от границата на наказателното поле, Анхелиньо напредна отляво, но реши да не центрира, а върна топката към непокрития Адамс.

Изстрелът му рикошира в крака на Стефан Савич и не остави никакви шансове на вратаря на "Атлетико" да реагира.

До края на срещата "Атлетико" нямаше време да отбележи до втори гол. Испанците успяха да стигнат само до две разбърквания в наказателното поле, а в края и нервите взеха връх.

 Дневник