Британското правителство президвика поредна бъркотия в Европа с внезапното решение да добави Франция и Холандия сред няколкото държави, за които от 4 часа местно време в събота влиза в сила изискване влизащите да се подложат на 14 дни карантина. Причината е увеличаването на случаите на новия коронавирс в тези държави, като в Париж и Марсилия например френските власти вече обявиха района за рисков за бързо разпространяване на заразата.

Същото се случи по-рано с Испания и сега отново хиляди хора - британски и други граждани - се оказаха някъде из континента с по-малко от 24 часа да се приберат свободно. Други европейски страни в новия забранителен списък са Монако и Малта. Френското правителство обяви, че ще предприеме реципрочни мерки.

Би Би Си съобщава, че цените за пътуване от Франция и Холандия са скочили заради голямото търсене. Пряк полет от Амстердам до Лондон, например е достигнал 327 паунда за икономична и 645 паунда за бизнес класа в последния петъчен полет на British Airways, а това е доста над средните цени за този период от годината. Всички билети за фериботите на Stena Line от Холандия са продадени.

Ограничението, въведено от Лондон, засяга и транзитно преминаващите през Франция. Съгласно последните инструкции няма нужда от карантина, ако се пътува през страната с личен автомобил, без да се слиза от него и без да бъде качван някой друг по пътя. Но ако се отбие за почивка или пътник слезе от колата, смеси се с други хора и се върне в нея, следва карантина. Други правила действат за пътнически автобуси, фериботи, влакове и полети.

Някои британци анулираха сутринта пътуванията си на гарите или летищата, когато научиха за извънредната мярка. Други продължиха, защото казаха, че нямат проблем с това да работят от дома, когато се върнат.

Дневник