"Нямаме никакво намерение никога, никъде да затваряме никакви държави, никакви градове, никакви КПП-та", заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на брифинг в Кюстендил, след като посети местната болница във връзка със ситуацията с коронавируса.

Той изтъкна, че статистиката за коронавируса се следи "изключително загрижено" и решенията се взимат на база на тези общодостъпни данни. "Бъдете спокойни. Не вярвайте на грозните лъжи, които се разпространяват", успокои министърът, говорейки за слухове за предстоящи затваряния, които нарече "грозна лъжа".

В Кюстендилско обстановката с коронавируса е под контрол, в болницата има достатъчно легла, в Центъра за спешна помощ има достатъчно медици, има и достатъчно предпазни средства, отчете министърът. "Болницата няма нужда от нищо по думите на директора ѝ", каза още той.

Критична точка в момента е Добрич, където има проблем с разделянето на потоците в областната болница и липса на инфекционисти, отчете министърът. "Очакваме да бъде сключен граждански договор с инфекционист, който е работил в болницата и по този начин болницата да върне договора си със Здравната каса за клиничната пътека 104 (по нея се лекуват леките случаи на COVID-19)", каза Ангелов. Той изказа и съболезнования за смъртта на лекар от Добрич, починал от коронавирус.

"Мерките са много прости - мийте си ръцете, пазете разстояние един от друг, носете маски в затворени пространства", каза още министърът.

Дневник