Държавния секретар на САЩ Майк Помпейо подписа споразумение за сътрудничество в сферата на отбраната между САЩ и Полша, което ще създаде възможност за преместване на американски войски от Германия в Полша, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

На церемония във Варшава Помпейо и полският министър на националната отбрана Мариуш Блашчак подписаха споразумение за подобряване на сътрудничеството в сферата на отбраната, което създава правната рамка за разполагането на повече американски войски.

В момента в Полша са разположени около 4500 американски военни, но се очаква броят им да нарасне с около хиляда по силата на двустранно решение, обявено миналата година. През юли 2020 г. Пентагонът обяви, че ще изтегли от Германия около 12 000 военнослужещи, от които около 5600 ще бъдат разположени в други европейски страни, включително в Полша, припомня АП. Останалите военни ще се завърнат в САЩ.

Новото споразумение допълва вече подписаното споразумение за статута на американските сили и позволява подобряване и модернизиране на вече съществуващи обекти, като дава на американските сили достъп до допълнителни полски военни бази. Освен това с него се създава формула за споделянето на логистичната и инфраструктурната цена на американското присъствие в страната.

ДПА отбеляза, че след днешното подписване на споразумение със САЩ Полша е на път да се превърне в критичен компонент на американското военно присъствие в Европа.

"Това ще подсили гаранциите, че войниците ни ще са рамо до рамо срещу всякакъв вид опасности, независимо дали става дума за заплаха за Полша или за САЩ", заяви полският президент Анджей Дуда след церемонията по подписване на споразумението.

Дир.бг