Един от сочените за фаворити за спечелване на купата в Шампионската лига "Манчестър сити" отпадна, след като не успя да се справи с вдъхновения тим на "Лион". Французите поднесоха поредната голяма изненада в турнира и надвиха "гражданите" с 3:1, с което се класираха за полуфиналите.

Максуел Корне откри в 24-ата минута, преди Кевин Де Бройне да изравни в 69-ата минута. В края на срещата резервата Муса Дембеле се разписа два пъти (79-ата и 87-а минута) и прати французите напред.

Това е втора поредна голяма победа за "Лион", който в осминафиналите победи "Ювентус".

Френският тим стига за втори път полуфиналите в Шампионската лига, след като игра на тази фаза и през сезон 2009-10. По ирония на съдбата "Лион" отново ще срещне "Байерн" (Мюнхен).

В двата полуфинала в Шампионската лига през този сезон ще има френско-германски сблъсъци. Освен "Байерн" и "Лион", другият мач противопоставя ПСЖ срещу "РБ Лайпциг".

За "Сити" фазата на четвъртфиналите се оказва непреодолима за пореден път. В последните три години тимът на Пеп Гуардиола отпада именно на това стъпало. В първия сезон на каталунския специалист "Сити" беше елиминиран на осминафинал.

С предишните си два тима "Барселона" и "Байерн" (Мюнхен) Гуардиола имаше седем поредни участия в полуфиналите.

Двубоят очаквано премина под диктовката на "Сити", който владееше топката в близо 70% от времето. Футболистите на Гуардиола играха по обичайния си начин, но не успяха да вкарат положенията, които създадоха.

От другата страна "Лион" беше много ефективен и с шест точни удара отбеляза три попадения.

В 24-ата минута Корне изведе французите напред след груба грешка в защитата на "Сити". Централният бранител Ерик Гарсия не се разбра с вратаря Едерсон, което позволи на Корне да овладее топката и да я изстреля незабавно към целта - 1:0.

До края на първата част "Сити" опита да промени развоя на срещата, но не изглеждаше толкова опасен, а в атака липсваше елемент на изненада.

След почивката "Сити" вдигна още темпото и положенията бяха повече. Вратарят на французите Антони Лопеш обаче се представи много добре и отрази всички опасности.

Стражът се оказа безпомощен в 69-ата минута, когато Рахим Стърлинг размени подавания с Де Бройне, а белгиецът стреля от около 13 метра, за да изравни резултата.

Точно Стърлинг беше в основата на всичко интересно, като в 78-ата минута изработи положение за Габриел Жезуш. Англичанинът ангажира двама бранители на "Лион", задържа топката и после я подаде на непокрития Жезуш, който обаче не успя да нанесе удар във вратата.

Още в ответната атака "Лион" се възползва от нова грешка в защитата "Сити". Топката беше открадната в центъра на терена от Усем Ауар, той пусна извеждащ пас към влезлият малко по-рано Муса Дембеле и централният нападател не сгреши.

В ситуацията имаше съмнения за засада, но след преглед с VAR попадението остана.

"Сити" се хвърли мигновено да търси ново изравняване, като всички играчи бяха пратени в предни позиции. Минути след попадението на Дембеле "гражданите" пропиляха златен шанс.

Стърлинг трябваше да засече топката в празната врата, но ударът му премина високо над гредата.

Щурмът на "Сити" остави много празни пространства и даде нови шансове на "Лион". В 87-ата минута Дембеле се разписа за втори път и по този начин класира тима си напред.

Дневник