Новият физкултурен салон на III ОУ „Димитър Благоев“, който ще се строи на терен в двора на училището, ще е едноетажна сграда с обща застроена площ от 694 кв.м, с височина 9.40 м. В салона ще има игрище за различни спортове и обслужващи помещения.

Прогнозната стойност на спортното съоръжение е 716 666,67 лв. без ДДС или 860 000 лв с ДДС. Срокът, който е даден за изпълнение е една календарна година.

Тези параметри са заложени в обявената от Министерството на младежта и спорта обществена поръчка за строеж на физкултурния салон на шуменското училище.

Припомняме, че III ОУ „Димитър Благоев“ попадна в списъка от 50-те училища, на които ше бъдат построени нови физкултурни салони.  

Спортната зала в шуменското училище ще е с габаритни размери 30/19 м. Светлата височина на салона е 8,00 м, а височината на обслужващите помещения - 2,60 м. Конструкцията на сградата е стоманена, на болтова връзка с цел по-бързо изпълнение и монтаж. Носещите колони са стоманени, както и носещата покривна конструкция.

В салона са обособени със съответните им размери: баскетболно игрище с размери 26/15 м., игрище за тенис на корт с размери 23.77/10.97 м и волейболно игрище с размери 18/9 м.

Ще има по една съблекалня за мъже и за жени. Всяка съблекалня разполага с 14 броя шкафчета, три душа, две тоалетни и две мивки, така че да може двете съблекални да обслужат един клас и да са адаптирани за хора с увреждания. Предвидена е отделна тоалетна за хора с увреждания. Непосредствено до нея към входното преддверие е разположено и складово помещение за съхранение на спортни пособия, необходими за физическото възпитание на учениците. Предвиден е кабинет за учители.  

Проектът, по който ще се строи физкултурният салон на III ОУ „Димитър Благоев“, е типов, т.е спортни зали със същите характеристики ще има и в други училища в страната.

ШУМ.БГ