Най-високата температура, която някога е била надеждно регистрирана на планетата - 54.4C (130F) - е била достигната в Националния парк Долината на смъртта (Death Valley), в Калифорния, САЩ. Данните се проверяват от Националната метеорологична служба на САЩ.

Съобщението идва на фона на гореща вълна на Западния бряг на САЩ, където се очаква температурите да се повишат още тази седмица. Високите температури вече причиниха прекъсване на електричеството през уикенда в Калифорния след спирането на една електроцентрала в събота.

"Това е смазваща жега", заяви пред Би Би Си Бранди Стюарт, която живее и работи в националния парк през последните пет години. През август прекарва голяма част от времето си на закрито, защото просто е твърде горещо, за да бъде навън. "Когато излизате... все едно влизате във фурна, топлината е просто навсякъде около вас."

Температурните данни от 54.4C са били записани в неделя в местността Фърнес крийк (Furnace Creek) в парка. Предишната доказана най-висока температура на Земята е била 54.С - също в Долината на смъртта през 2013 г.

Има съобщения и за по-високи температури от 56.6С в региона от преди близо век, но тези данни не се считат за достоверни от някои метеорологични експерти.

Според анализ от 2016 г. на Кристофър Бърт, който се занимава с историята на климата, другите температури в региона, регистрирани през 1913 г., не потвърждават показанията от Долината на смъртта. Друга рекордна температура за планетата от 55C е била регистрирана в Тунис през 1931 г., но според Бърт и тези данни не са напълно достоверни.


Настоящата гореща вълна се простира от Аризона на югозапад, нагоре по крайбрежието до щата Вашингтон на северозапад. Очаква се да достигне своя връх в понеделник и вторник, преди температурите да започнат да падат по-късно през седмицата. След повишаването на температурите в Калифорния в събота в окръг Ласен беше наблюдавано "огнено торнадо".

Калифорнийският независим системен оператор (CISO), който управлява доставките на електричество в щата, обяви, че търсенето (на електроенергия) вече в започнало да изпреварва доставките. Регионът разчита на слънчева и вятърна енергия до голяма степен, а увеличеното потребление за климатици допълнително натоварва електропреносната система, като често се налагат и планирани прекъсвания на тока, за да се предотврати пълно спиране на системата.

Американският Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) казва, че топлинните вълни са убили средно повече хора, отколкото всяко друго екстремно метеорологично събитие в страната. Непосредственото въздействие на топлинните вълни върху човешкото тяло са топлинни крампи, дехидратация и дори потенциално фатални топлинни удари. Екстремната жега може също да изостри съществуващите здравни състояния, включително респираторни заболявания, сърдечни състояния и бъбречни заболявания, казват от Световната здравна организация (СЗО).

Високата температура може да повлияе и на инфраструктурата. Освен че натоварва електрическите мрежи и причинява прекъсвания, екстремната топлина може да приземи самолети, да стопи пътища и да доведе до прегряване на вътрешността на автомобилите до опасни нива.

Топлинните вълни също могат да окажат тежко въздействие върху селското стопанство - или чрез причиняване на пожари и унищожаване на реколтите, или чрез насърчаване на разпространението на болести по растенията.

Дневник