Центровете за настаняване от семеен тип на деца и младежи от общините Шумен, Нови пазар, Каспичан и Велики Преслав ще бъдат оборудвани с компютри, лаптопи, таблети, рутери и безплатен интернет на стойност близо 50 000 лв.

С компютърните устройства 97 ученици от 1 до 12 клас, ползващи социални услуги, които посещават учебни заведения, ще могат да се включат в дистанционното обучение, ако такова бъде използвано в техните училища през новата учебна година.

Средствата са осигурени от социалното министерство и ще бъдат изплатени от фонд „Социална закрила“, за които общините като доставчик на услугата кандидатстваха с проекти по Програмата за закупуване на компютърни конфигурации и устройства и бяха одобрени.
За Община Шумен парите са 23 800 лв. и от тях ще се възползват 48 ученици на социални услуги.

“В тази целева група попада Комплексът за социални услуги „Детелина“, който е с три Центъра за настаняване от семеен тип и има 33 деца и младежи, посещаващи масови училища и един кризисен център с 4 ученици. С осигурените ни средства по програмата ще закупим 5 мултифункционални устройства, 26 лаптопа, 3 таблета и 4 настолни компютъра ”, каза за ШУМ.БГ Иван Калоянов, директор на Комплекса. Той добави, че компютърна техника ще получат и 11-те ученика от двата Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания в кв. “Тракия”.

Според него през изтеклата учебна година учениците се справили с дистанционното обучение, въпреки трудностите. “С помощта на няколко служебни компютъра, активната ни връзка с учителите по училища и техникуми, които сами си създаваха организацията, с всякакви други средства, платформи и телефони успявахме, но сега ще бъдем много по подготвени”, каза той.

В Центъра във Велики Преслав, в който са настанени 11 учащи, ще бъдат закупени компютърни устройства за сумата от 5 281 лв., а в Нови пазар с осигурените им 12 000 лв. всеки от 24-те ученици от трите центъра на социални услуги, ще получи лаптоп. В Каспичан в Центъра за настаняване от семеен тип “Слънце”, където има 14 учащи, ще бъде осигурена компютърна техника и конфигурации за 7 370 лв.

Същата програма ще обхване в цялата страна близо 1800 деца и младежи. Отделената сума е 823 000 лв. 

ШУМ.БГ