Община Шумен трябва да възстанови на Министерството на околната среда и водите 4,7 млн. лв., постанови Административният съд. 

Сумата е сбор от финансови корекции и лихви за просрочие, наложени по проекта “Интегриран воден цикъл за гр. Шумен – II етап – втора фаза”, по-известен като ИСПА 2. Причина за санкциите са открити "нарушения в документацията" на 3 обществени поръчки по ЗОП, свързани с изграждането на биологичното стъпало на Пречиствателната станция за отпадни води на Шумен. 

Община Шумен оспори решението на Екоминистерството пред Административния съд. В исковата си молба юристите на кметството посочили, че не съществува основание да се дължат тези суми, защото няма съставени актове по Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове, както и акт за установяване на публично вземане. Тази теза е отхвърлена от административните магистрати.   

Припомняме, че първа копка на Пречиствателната бе направена през 2008-ма година, но стартира реално през 2014-та, като част от нов проект. По-късно той срещна нови проблеми. Беше разделен на части и префазиран, докато се стигна до окончателното му завършване през 2016-та. На откриването тогава присъства и премиерът Бойко Борисов. 

Решението на Административния съд може да бъде обжалвано в 7-дневен срок, който започва да тече от връчването му на страните. Към днешна дата то все още не е пристигнало в кметството. 

В Бюджета на община Шумен има заложени суми за съдебни разноски и плащане по изгубени дела, но в много по-малък размер от присъдените 4,7 млн. лв.

ШУМ.БГ