Нужно е най-известният руски опозиционер Алексей Навални, който е в кома в болница в Омск след неизяснени обстоятелства, да бъде изведен от Русия и да се лекува в Европа. Това заяви в интервю за електронното издание "Медуза" Ярослав Ашихмин, който наблюдава състоянието му от 2013 г.

Около състоянието му изникват въпросителни в руски медии. Лекари в омската болница твърдяха, че се борят за живота му, а по-късно - че състоянието му постепенно започва да се подобрява, но е в естествена, а не в изкуствена кома, каквато бе първоначалната информация. Прессекретарят му Кира Ярмиш настоява, че той вероятно е бил отровен. Ярмиш, която първа даваше данни за състоянието му, пише, че при него са опитали да влязат друг негов лекар, съпругата му Юлия Навална и директорът на неговия антикорупционен фонд Иван Жданов.

Близките му обаче не са допускани с аргумента, че той не е дал съгласието си (но е в безсъзнание) и защото Юлия Навална не носи брачно свидетелство, че му е съпруга, а лекарят - защото болницата е "медицинско учреждение". Ярмиш твърдеше към 14:50 българско време, че не могат да разговарят с главния лекар на болницата, тъй като той е в "съвещание". Кореспондент на руската служба на Би Би Си съобщи преди малко, че около болницата има присъствие на агенти на Федералната служба за сигурност (ФСБ, руското контраразузнаване) и вероятно затова лекарите са предпазливи.

"Разбира се, нужно е да го евакуираме в Европа. Опитваме се по свои канали да се договорим с болниците в Хановер или Страсбург, за да го приемат", обяснява той с думите, че ситуацията е още по-трудна заради COVID-19.

"Телемедицина"

Самият Ашихмин отказа да прави заключения за евентуално отравяне, тъй като не е видял Навални в Омск и не може да коментира, без да го прегледа, но допусна и такъв сценарий. "Какво се е случило с него не знам. Прилича ли това на отравяне? Прилича."

Обяснението на лекаря е, че в Хановер имат "много добра токсикологична школа" и е "много важно... при огромното уважение" към омските лекари да предадат пациента. Токсикологията е "специфична сфера" и са малко местата, където, ако той действително е отровен, имат нужната експертиза, за да се погрижат за него. Вариант са и клиники в Москва, но тези на Запад може да имат по-големи възможности да разпознаят веществото.

По думите му Навални не е имал заболявания и състояния, които могат да доведат до случилото се.

Състоянието на Навални, чието име до неотдавна бе табу в руските телевизии, коментира и прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков. Той заяви, че руското президентство е запознато със състоянието му и са потърсени най-добрите лекари, които ще направят необходимото за него и помагат от Москва на екипите в Омск чрез методи като "телемедицина". Освен това, ако бъде отправена такава молба, Русия ще помогне Навални да бъде преместен в чуждестранна болница.

"Ако се обърнат към Кремъл, към Министерството на здравеопазването, към друго ведомоство, разбира се, сме готови да разгледаме много бързо такова запитване, ако има", каза Песков.

Дневник