САЩ днес уведомиха формално ООН за искането си всички санкции на Обединените нации срещу Иран да бъдат възстановени, като се позоваха на значителни ирански нарушения на ядрената сделка от 2015 г., съобщи Асошиейтед прес.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо връчи нотификацията за американското искане на председателя на Съвета за сигурност на ООН. Още преди формалното уведомление от американска страна обаче останалите членове на Съвета за сигурност отхвърлиха подобна стъпка.

Никой от останалите членове на СС на ООН не смята, че САЩ имат правно основание да искат възстановяване на санкциите, защото президентът Доналд Тръмп се оттегли от ядрената сделка през 2018 г. Затова се очаква искането още повече да изолира САЩ в ООН и да подложи на изпитание доверието в Съвета за сигурност.

В писмото си до СС на ООН Помпейо заявява, че САЩ уведомяват Съвета за съществено неизпълнение на задълженията по ядрената сделка от иранска страна.

Международната агенция за атомна енергия е установила известни ирански нарушения на споразумението, но Техеран казва, че те са резултат от американското нарушаване на сделката и налагането на тежки едностранни санкции.

Според САЩ оттеглянето им от ядрената сделка не ги лишава от правото им като първоначален участник в нея и постоянен член на СА на ООН да изискват връщане на санкциите.

Този аргумент обаче вече беше отхвърлен от другите членове на Съвета, включително американските съюзници Великобритания и Франция, както и от Китай и Русия.

"Ние не приемаме, че те имат юридическо право или причина да започнат това", заяви днес руският постоянен представител в ООН Василий Небензя преди американската нотификация. Той заяви, че Русия ще се противопостави на искането на САЩ. Китай обяви, че е съгласен с руската позиция.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф е заявил в телефонен разговор с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, че световната организация трябва да се противопостави на американското искане, което "би имало опасни последствия за международното право" и "ще дискредитира Съвета за сигурност".

Според резолюцията на Съвета за сигурност, с която е приета ядрената сделка, с днешната нотификация започва да тече 30-дневен период, след който санкциите на ООН във вида им преди облекчаването им през 2015 г. ще бъдат върнати, освен ако не бъде приета нова резолюция, която изрично да продължи тяхната отмяна. САЩ обаче ще използват правото си на вето спрямо всяка резолюция, която предвижда продължаване на облекчаването на санкциите.

Поради правния дебат около позицията на САЩ е възможно искането просто да бъде игнорирано от останалите членове на СС на ООН, което ще постави под въпрос способността на Съвета за сигурност да налага собствените си правно обвързващи решения.

Тръмп и Помпейо не крият намерението си да настояват за връщане на санкциите, особено след унизителното си поражение в Съвета за сигурност миналата седмица по въпроса за удължаване на оръжейното ембарго срещу Иран, което изтича през октомври. Тогава САЩ получиха само още един глас "за" в Съвета, Русия и Китай гласуваха "против", а останалите страни-членки се въздържаха.

Както и по въпроса за оръжейното ембарго, Русия и Китай се противопоставят остро на налагането на нови санкции на ООН срещу Иран. Това се отнася и до американските съюзници Великобритания и Франция, които се надяват да запазят ядрената сделка в случай, че Тръмп изгуби изборите за втори мандат през ноември. Кандидатът на демократите Джо Байдън заяви, че ще се опита да съживи сделката.

Русия е поискала свикването на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН на 21 август във връзка с американското искане, съобщи ТАСС. Това заяви първият заместник на постоянния представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски.

В съвместно изявление Франция, Германия и Великобритания заявиха, че не подкрепят американските опити за възобновяване на санкциите срещу Иран, предаде Ройтерс.

Дир.бг