Видният руски опозиционер Алексей Навални, който е в кома в реанимация след предполагаемо отравяне, няма да бъде откаран в чужбина за лечение, защото според главния лекар на болницата в Омск състоянието му е нестабилно. Това заяви днес неговата говорителка Кира Ярмиш, която окачестви това решение на лекарите като "заплаха за живота му", защото сибирската болница не разполага с достатъчно техника, съобщиха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.

По-рано германски самолет с медицински екип специализиран в лечение на пациенти в кома излетя към Русия, за да транспортира Навални в известната клиника "Шарите". Очаква се машината да кацне в Омск към 06.00 часа по Гринуич, добави Ярмиш.

Парите за полета и евентуалното лечение на опозиционера в Германия са поети от частни лица, заявиха от непревителствена организация. Засега руските лекари са изключили категорично коронавирус, инфаркт или инсулт, но официално не се потвърждава и версията не се потвърждава.

Вчера, след проблеми, свързани с това, че не донесла свидетелство за граждански брак, в реанимацията да го види беше допусната съпругата на Навални - Юлия.

От Кремъл заявиха, че са готови да окажат подкрепа.

Вчерашният инцидент с руския опозиционер Алексей Навални крие "силни имиджови рискове за властите" на страната, предупреждават експерти на в. "Комерсант".

Навални се почувства зле по време на полет от сибирския град Томск за Москва и след спешно кацане бе откаран в болница, където лежи в кома. Съратниците му са убедени, че е бил отровен, докато пиел чай на летището. Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон предложиха помощ, посочва изданието.

Експерти, цитирани в материала, препоръчват на руските власти да положат всички усилия за оздравяване на политика и старателно разследване на случая.

В случай на тежки последици за здравето на Навални имиджът на Кремъл много ще пострада, твърди политологът Евгений Минченко. Убийството на друг руски опозиционер - Борис Немцов, застрелян през 2015 г., "нанесе на властта тежък репутационен удар", припомня той.

Инцидентът обаче няма да се отрази на резултата от местните избори в Русия наесен и парламентарните догодина. Недоволството ще се излее по-скоро в социалните мрежи, а не в масови протести, смята аналитикът.

"Публичните последици ще са доста тежки, това няма да бъде забравено", смята обаче колегата му Алексей Макаркин. Единични протести в подкрепа на Навални се състояха снощи в редица руски градове. В Москва започнаха арести на активисти, събрали се край сградата на Федералната служба за сигурност, добавя "Комерсант".

Берлин изтъква, че е "дълбоко разтревожен" от станалото, цитира "Московский комсомолец" изявление на германската дипломация.

Германското външнополитическо ведомство посочва, че Навални е сред най-известните опозиционни политици в Русия и води борба с корупцията. Министерството подчертава, че разследванията му са важни "за демократичната прозрачност и активното гражданско общество в Русия", пише вестникът.

Юристите на руския Фонд за борба с корупцията, основан от Навални, сезираха федералното следствие с молба да образува дело за опит за убийство, информира "Труд".

Дир.бг