Шест нови контейнера за събиране на строителни отпадъци от домакинствата закупи Община Шумен. Съдовете са разположени на обособения терен в района на Тежкия полк. Контейнерите са тип „лодка“ и са специално предназначени за такъв вид отпадък, съобщиха от пресцентъра на общината.

Контейнерите са предназначени за събиране на малки количества инертни строителни отпадъци от домашни ремонти в рамките на около 1 кубичен метър. Забранено в тях да се  изхвърлят едрогабаритни отпадъци, мебели, килими, мокети, дрехи, смесени битови отпадъци, бои, лакове, разредители и други опасни и горими отпадъци.

От Общината допълниха, че площадката за строителни отпадъци, разположена в Тежкия полк, работи от понеделник до петък от 8.30 до 17.00 часа. На входа е въведен контролиран достъп и има денонощна охрана. Влизането се осъществява, след като се установи произхода на отпадъка (собственик, адрес и номер на автомобил).

Списък на строителните отпадъци, които се приемат на терена, е поставен на входа на площадката. Ако отпадъкът не е от разрешените, които се събират на територията на бившето военно поделение, гражданите ще получат указания за определените места, където могат да го предадат.

ШУМ.БГ