Три шуменски училища са измежду 142 от одобрените за финансиране по програма на Министерството на образованието за обновяване на библиотеките си.

СУ “Панайот Волов“, СУ "Йоан Екзарх Български" и Професионална гимназия по икономика получават средства по модул „Библиотеките като образователна среда” от Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда”.

Общо за училищата с одобрени проекти са отпуснати средства в размер на 767 837 лева, като максималната сума е 6000 лева.

Най-високата сума от 6 хил. лв. ще получи СУ „П. Волов“. СУ „Йоан Екзарх“ ще бъде финансирано с 5 927 лв., а ПГИ – с 5 995 лв.

Идеята е да се подпомогне популяризирането на библиотеките като място, в което се насърчава мисленето, въображението и творчеството като част от учебния процес.

По програмата се финансират създаване на неформална уютна читателска среда – обзавеждане на „кът за четене” – в училищната библиотеката и/или извън нея – на територията на училището, на места, позволяващи обособяването на такива пространства, както и закупуване на книги.

ШУМ.БГ