Следи от химикал са открити по ръцете и в косата на руския опозиционер Алексей Навални, който е в кома в Сибир. Това потвърдиха представители на министерствата на вътрешните работи и здравеопазването, цитирани от ТАСС и "Ройтерс".

В съобщенията си двете институции не правят заключения дали Навални действително е отровен, както твърди екипът му.

Те обаче се появяват, след като лекарите в спешната болница в Омск, където той е настанен, заявиха, че причина Навални да изпадне в безсъзнание в самолет вчера и да бъде откаран в болницата е проблем с метаболизма. Засега позицията им е, че Навални ще остане там, докато състоянието му се стабилизира, и дори съпругата му Юлия Навална не бива допускана до него.

Става дума за 2-етилхексилдифенилфосфат, който се използва "се отнася към промишлените химически вещества" според пресслужбата на МВР в Омск. Това вещество се "добавя в полимери за повишаване на еластичност".

Полицейска лаборатория е открила следи от химикала "от индустриално естество, който според вътрешното министерство може да попадне в тялото на Навални по различни начини - например при "контакт с пластмасова чаша". Такава хипотеза се появи в пресслужбата на управлението на МВР за Омска област, тъй като заради начина на употреба то може да се се разпространи "чрез контакт на А. А. Навални с подобни предмети".

Европейската агенция за химикалите (ECHA) пише, че тази субстанция може да бъде изпусната в околната среда чрез метални, дървени или пластмасови строителни материали, мебели, играчки и други.

2-етилхексилфенилфосфат се използва например като разтворител на акрилни смоли и целулозни лакове. Не е възможно да се установи каква е концентрацията на веществото, но "информацията за намирането на дадения химически компонент вече бе обявена от лекарите."

Дневник