Опозиционерът Алексей Навални, който е в кома в сибирския град Омск, ще може да бъде изведен от спешната болница, където се намира, и да бъде транспортиран със самолет.

Това съобщи заместник-главният лекар на болницата Анатолий Калининченко, първо цитиран от омското издание "Город55", а след това информацията бе потвърдена и от "Ройтерс".

Екипът и близките на Навални преговаряха с лекарите, които отказваха да го пуснат за лечение в Германия, след като в щаба му обявиха, че подозират отравяне. Обяснението бе, че състоянието му - проблем с метаболизма - не позволява да бъде транспортиран. Впоследствие в болницата пристигнаха германски лекари, които го прегледаха и заявиха, че той може да бъде изведен от болницата без риск за живота му.

Навални е в тежко, но стабилно състояние според представители на болницата в Омск. Преди малко заместник-главният лекар заяви, че той е в изкуствена кома (макар главният, Александър Мухаровски, да твърдеше обратното - че е изпаднал в нея по време на полет).

"Город55" цитира Калининченко, според когото лекарте в болницата са провели съвещание с германските си колеги, които се съгласили с диагнозата, но настояли, че пациентът може да пътува до Берлин и гарантирали, че ще се погрижат да пристигне жив.

Спорът дали и как Навални да бъде прехвърлен за лечение в чужбина (включително за желан от екипа му качествен токсикологичен анализ, който да потвърди дали е отровен) започна вчера. Първоначално Кремъл пожела на опозиционера бързо възстановяванеи предложи помощ, за да бъде изпратен в чужбина. После руското президенство обяви че работата му не е да лекува и отговорността за решението дали да се допусне транспортирането на Навални е на лекарите в Омск.

Дневник